Mevlana Değişim Programı Köprüler Kurmaya Devam Ediyor

9.11.2017

Üniversitemizde yürütülmekte olan Mevlana Öğretim Üyesi ve Öğrenci Değişim Programı kapsamında Üniversitemize 2017-2018 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında misafir olarak üç yabancı uyruklu öğretim üyesi ve beş öğrenci geldi.

Sudan Al Neelain Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Asia Mohamed Shareef, Fas Muhammed II. Üniversitesi İngilizce Bölümünden Prof. Dr. Abdelaziz Kesbi ve Pakistan Sindh Üniversitesi Eczacılık Bölümünden Prof. Dr. Ghulam Asgar Maka isimli öğretim üyeleri Üniversitemizde ders vermeye başlarken, Fas Sultan Moulay Slimane Üniversitesi Arapça Öğretmenliği Bölümünden iki öğrenci, Sudan Al Neelain Üniversitesi Arapça Öğretmenliği Bölümünden iki öğrenci ve Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünden bir öğrenci eğitim-öğretim almak için Üniversitemizi tercih ettiler.

Bahar Yarıyılda Dört Öğretim Üyesi Daha Gelecek

2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında yine dört yabancı uyruklu öğretim üyesinin program kapsamında Üniversitemize misafir öğretim üyesi olarak geleceği bildirildi. Pakistan Sindh Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Nek Mohamed, Ukrayna Doğu Ukrayna Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Maryna Lorina, Makine Mühendisliği Bölümünden  Doç. Dr. Andrii Zhydkov ve Kazakistan Al Farabi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Doç. Dr. Zubeyda Shadkam isimli öğretim üyelerinin de bu yıl bahar yarıyılında Üniversitemize misafir öğretim üyesi olarak katılacak.

20 Akademisyen 8 Öğrenci Geldi

Adını 13. yüzyılda yaşamış, eserleriyle çağları aşmış bir sufi olan Konya'da medfun Mutasavvıf Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'den alan Mevlana Değişim Programı, Türkiye’deki birçok üniversitenin, coğrafi bölge ayrımı gözetmeksizin dünyanın farklı noktalarındaki üniversitelerle öğrenci ve akademisyen değişimi yapabilmesine fırsat tanırken, programın başladığı 2013 yılından 2017’ye kadar program kapsamında Üniversitemize 20 akademisyen ve 8 öğrenci geldi.

22 Akademisyen 30 Öğrenci Gitti

Mevlana Değişim Programı Protokolü’nü imzalayan Türkiye’deki üniversitelerde, örgün eğitim programlarına kayıtlı lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu programa katılabilirken, program dahilinde 2013-2017 yılları arasında Üniversitemizden 22 akademisyen ve 30 öğrenci yurt dışındaki farklı üniversitelere gitti.

Mevlana Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Ali AYDIN: "Tarihi ve Kültürel Köprüler Kuruyoruz"

Türkiye ile farklı ülkeler arasındaki tarihi ve kültürel köprüler kurarak dayanışma anlamında da önemli bir yere sahip olan program hakkında bilgi veren Mevlana Kurum Koordinatörü olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali AYDIN, programın ülke ve üniversiteler için önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. AYDIN; "Mevlana Değişim Programı Protokolü’nü imzalayan Türkiye’deki üniversitelerde örgün eğitim programlarına kayıtlı lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu programa katılabiliyor. Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrencilerle hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için programdan yararlanamıyor. Öğrenciler, en az bir, en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları da en az iki hafta, en fazla üç ay süreyle ders vermek üzere programdan yararlanabiliyor. Gerekli şartları sağlayarak programa katılan öğrencilere, yurt dışında gittikleri üniversitelerdeki eğitim öğretim süresince karşılıksız burs veriliyor. Program kapsamında öğrenciler akademik deneyimin yanı sıra farklı kültürleri yerinde tanıma, yeni arkadaşlar edinme, yabancı dil seviyelerini geliştirme gibi imkânlar elde ediyorlar. Üniversitelerin Erasmus+, Mevlana gibi öğrenci değişim programlarının yanı sıra yurt dışındaki üniversitelerle farklı alanlarda gerçekleştirdiği ikili anlaşmaları da var. Bu anlaşmalarla öğrenciler, eğitimlerinin belli bir yılını kendi üniversitelerinde, belli bir yılını da anlaşmalı üniversitelerde tamamlayarak çift diploma alma şansı elde edebiliyor. Bu bağlamda gerek öğretim elemanlarımıza gerek öğrencilerimize bu fırsatları iyi bir şekilde değerlendirme çağrısında bulunuyoruz."  şeklinde konuştu.