ADYÜ’de Hazırlanan Proje Hastalıkların Erken Teşhisi ve Tedavisini Mümkün Kılacak

Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sercan Yalçın’ın yürütücülüğünü yaptığı "Aort Hastalıklarının Yapay Zekâ Temelli Yöntemlerle Teşhisi, Sınıflandırılması ve Bölütlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK-1002 kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

Proje kapsamında başta abdominal aort anevrizması, diseksiyonu, damar sertliği ve tıkanıklığı olmak üzere aortik hastalıklarının teşhisi, sınıflandırılması ve hastalıklı bölgenin bölütlenmesi amaçlanıyor.

Projeye ilişkin yaptığı açıklamada, bahse konu olan hastalıkların erken tanısı ve tedavisi ile erken ölümlerin önüne geçilebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Sercan Yalçın, projenin tıp dünyasına kardiyolojik anlamda kolaylıklar sunabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Yalçın: “Projede önerilen yöntemler, yeni model “Evrişimsel Sinir Ağları” tabanlı yapay zekâ yöntemlerini geliştirecek. Tıp ve yapay zekânın buluştuğu, Tıp Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ortaklığında yürütülen proje, Adıyaman Üniversitesinde disipliner çalışmaların önünü açacaktır. Araştırmamıza göre, ülkemizde ve dünyadaki ölümlerin büyük çoğunluğu kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkların bilgisayarlı tomografi görüntülerinden yapay zekâ yöntemlerinin kullanılmasıyla erken teşhisi ve tedavisi mümkün olabilir. Erken teşhis, hastalıktan etkilenen bireylere daha hızlı ve etkili bir biçimde yardım sağlamak için gereken önlemlerin alınmasına yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Güven ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Yıldırım’ın projede araştırmacı olarak yer alacağı bildirildi.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.