Adıyaman Üniversitesi’nde Hazırlanan Proje TÜBİTAK Tarafından Desteklenmeye Değer Görüldü
Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tanhan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Kontrollü Tam Deneysel Araştırma Deseni ile Deprem Sürecinde Ruh Sağlığı Hizmetlerini Sağlamak ve Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka ve Mobil Uygulamalarla Hizmetlerin İşlevini ve Kapsamını Maksimize Etmek” başlıklı proje, “TÜBİTAK 1001 – Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında 18 ay süreyle, 1 milyon 650 TL bütçe ile desteklenmeye değer görüldü.
Ruh sağlığı alanında multisipliner (çok disiplinli) bir perspektiften hazırlanan proje sayesinde
6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen insanların hayat kalitelerini artırmak ve/veya yaşadıkları psikolojik zorluk veya psikopatolojik süreçleri ele almak için Kabul ve Kararlılık Terapisi (KAT; Acceptance and Commitment Therapy- ACT) eksenli çeşitli psikolojik danışmanlık hizmetleri sunulacak.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Tanhan, makine öğrenmesi, yapay zeka ve mobil uygulamalarla bilimsel, bağlamsal ve kültürel olarak işlevsel, kapsamlı ruh sağlığı hizmetlerinin depremden etkilenen kişilere sağlanacağını belirtti. Bu süreçten elde edilecek kontrollü tam deneysel araştırma desenleri ile de verilen hizmetlerin etkililiğinin inceleneceği böylece bu verilerin Türkiye ve dünyaya insanların yaşamları için işlevsel ve bilim dünyası için de önemli bir katma değer olabileceğini ifade etti.
Doç. Dr. Tanhan, projenin multisipliner ve Topluluk Temelli Katılımlı Araştırma (TeTKA) perspektifinden farklı disiplinlerden toplumun farklı kesimlerine ulaşabilecek ve hizmetlerin erişimini sağlamada kolaylaştırıcı rolü üstlenecek bilim insanlarından oluştuğunu ifade etti.