Üniversitemizde Hazırlanan Proje Adıyaman Bademi ve Beyaz Dutunun Tanınırlığını Artıracak
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Leyla Eren Karahan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Beyaz Dut (Morus alba L.) Unu Katkılı Badem Özütünden Yoğurt Benzeri Fermente Ürün Üretiminde Mikroenkapsüle Akkermansia Muciniphila’nın Kullanım Olanaklarının Araştırılması” başlıklı proje, “TÜBİTAK 1001 – Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında 36 ay süreyle 1.380.000 TL bütçe ile desteklenmeye değer görüldü.
Proje kapsamında; beyaz dut unu katkılı badem özütüne vegan yoğurt kültürüne ek olarak mikroenkapsüle Akkermensia muciniphila ilave edilerek bitkisel bazlı fermente ürün geliştirilmesi hedefleniyor.
Söz konusu ürünün bitkisel kaynaklı hammaddeleri olan badem ve beyaz dutun Adıyaman iline özgü olmasının ülkesel bazda bu ürünlerin de tanınırlığına katkı sağlayacağı ön görülüyor.Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Leyla Eren Karahan, “Bağırsak mikrobiyota dengesinin ve çeşitliliğinin sağlanması insan sağlığının korunması açısından kilit noktalardan biridir. Bağırsak mikrobiyotasının çeşitliliği ve bileşimi doğum şekli, antibiyotik ve ilaç kullanımı, yaşlanma ve beslenme alışkanlıkları, prebiyotik ve probiyotik alımı gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Probiyotikler, yeterli oranda canlı probiyotik alımıyla konakçının sağlığına fayda veren canlı mikroorganizmalardır. Yeterli prebiyotik alımı mikrobiyotadaki yararlı bakterilerin sayısını artırmada ve intestinal ortamdaki doğal dengenin korunmasında rol almaktadır. Bu proje ile gıdalarda kullanımına yönelik az sayıda çalışmaya sahip yeni nesil probiyotik olarak adlandırılan A. muciniphila kullanılarak üretilecek olan bitkisel bazlı probiyotik fermente ürün bağırsak mikrobiyotasına katkıda bulunacaktır. Ayrıca badem özütünden, beyaz dut ilavesi ile üretilecek olması içerdiği diyet lif oranı sayesinde ürüne prebiyotik nitelik kazandıracaktır. İçerdiği bileşenler itibari ile fonksiyonellik taşıyan bu yoğurt benzeri ürün aynı zamanda bitkisel olması sebebiyle süt proteinlerine karşı alerjisi olan bireyler ve kişisel tercihlerinden ötürü süt ürünlerine mesafeli tüketiciler için alternatif bir ürün olacaktır. Proje kapsamında beyaz dut unu katkılı badem özütünden yoğurt benzeri fermente ürün üretiminde kullanım olanakları ve probiyotik olarak ilave edilen mikroenkapsüle A. muciniphila’nın in vitro ortamda canlılığı araştırılacaktır. Söz konusu ürünün bitkisel kaynaklı hammaddeleri olan badem ve beyaz dutun Adıyaman iline özgü olmasının da ülkesel bazda Adıyaman bademi ve Adıyaman beyaz dutunun tanınırlığına katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Projenin bu anlamda Adıyaman iline ve üniversitemize hayırlı olması, aynı zamanda bu alanda yapılacak akademik çalışmalara faydalı ve öncü olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Proje ekibinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Karabekmez Erdem ile Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aslı Çelikel Güngör’ün araştırmacı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer' in danışman olarak, bilgi ve deneyim bakımından genç bilim insanlarını desteklemek amacıyla bir yüksek lisans öğrencisinin de bursiyer olarak yer alacağı bildirildi.