ADYÜ’de Üretilen Proje İle Dut Meyvesindeki Verimin Artırılması Planlanıyor
Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Meltem Avan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Adıyaman İli Dut Plantasyonlarında Bitki Besleme Sorunları ile Dut Hastalık ve Zararlı Yayılışları, Zarar Oranları ve Dut Verimine Etkisinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 ÇABA (1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) kapsamında 24 ay süreyle 1.159.925 TL bütçe ile desteklenmeye değer görüldü.
Proje kapsamında; Adıyaman’da önemli bir tarımsal potansiyele sahip olan dut meyvesinde görülen hastalık ve zararlı etmenlerin belirlenmesi, bitki besleme sorunlarının tespiti ve bunların dut verimine etkisinin araştırılması hedefleniyor.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Meltem Avan: “Adıyaman’da 2.515 dekar dut plantasyonunda bulunan yaklaşık 74.641 adet dut ağacından ağaç başına 77 kg, toplamda ise 5.738 ton dut meyvesi elde edilmektedir. Oldukça hassas ve çabuk bozulma özelliğine sahip olan dut ağaçlarında fungal, bakteriyel ve zararlılardan kaynaklı birçok sorun tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra bitki besleme sorunlarından kaynaklı problemlerdeki artışla birlikte verimde de önemli kayıplar tespit edilmiştir. Hazırlanan proje ile üreticilerin yaşamış oldukları ekonomik kayıpları en aza indirgeyerek, daha verimli ve kaliteli ürün elde edilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
Projede, Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mahmut İslamoğlu ve Toprak Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Çelik’in araştırmacı olarak, Bitki Koruma Bölümünden Arş. Gör. Mehmet Atay’ın da bursiyer olarak yer aldığı bildirildi.