Üniversitemizde Hazırlanan Proje Sürdürülebilir Su Kaynaklarının Korunmasını Sağlayacak

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Ayaş’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sürdürülebilir Çevre Temizliği Uygulamaları için Sr2-xAxFe1-y/2Mo1-y/2ByO6 (A = Gd, B = Mn, Ru) (0.0 ≤ x,y ≤ 1.0) Çift Katlı Perovskit Malzemelerin Manyetik ve Fotokatalitik Özelliklerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje, “TÜBİTAK 1001 – Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında 30 ay süreyle 1.205.000 TL bütçe ile desteklenmeye değer görülmüştür.

Proje kapsamında “Metil Mavisi” ve “Metil Turuncusu” başta olmak üzere suların kirlenmesinde etkili olan birçok sentetik boyanın tamamen ve çok kısa bir sürede sudan uzaklaştırılmasını sağlamak yoluyla sürdürülebilir su güvenliğini gerçekleştirecek Nano-boyutlu akıllı malzemelerin geliştirilmesi hedefleniyor

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Osman Ayaş: “Yüksek teknoloji, modern toplumun yaşam konforunun arttırılması için insanoğlunun hayatında her geçen gün artan bir oranda yer almakta ve kaçınılmaz bazı handikapları beraberinde getirmektedir. Bu handikaplardan bir tanesi de su güvenliğinin tehlikeye girmesidir. Su güvenliğini dolayısı ile ekosistemi tehlikeye atan faktörlerin başında sentetik boyaların su kirliliğine neden olması gelmektedir. Konunun öneminden dolayı her yıl çok sayıda araştırma grubu ve devasa araştırma bütçeleri su güvenliğini sağlayacak etkili malzemelerin geliştirilmesi için harcanmaktadır. Bugüne kadar umut vaat eden birçok gelişme sağlanmış olsa da henüz tatmin edici sonuçlara ulaşılamamıştır. Bu çerçevede Üniversitemiz liderliğinde hazırlanan proje önerisi ile Sr2-xAxFe1-y/2Mo1-y/2ByO6 (A = Gd, B = Mn, Ru) (0.0 ≤ x,y ≤ 1.0) çift katlı perovskit malzemelerin doğası gereği sahip oldukları manyetik özellikleri bugüne kadar hiç denenmemiş bir yöntemle kullanılacak ve sudan sentetik boyaların tamamen ve hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasının önünü açacak ve nanoteknolojik akıllı malzemelerin geliştirilmesi sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Projede Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Ekicibil ve Doç. Dr. Doğan Kaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhan Uruş, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Akyol araştırmacı olarak yer alırken, ilgili alanda yetişmiş insan gücünü geliştirmek amacıyla 1 doktora sonrası araştırmacı ve 1 doktora öğrencisinin bursiyer olarak görevlendirileceği bildirildi.

 

 

 

           

 

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.