ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Adıyaman Üniversitesi’nden Enerjide Dijitalleşmeye Önemli Katkı

Adıyaman Üniversitesi, bölgesel enerji geçişi için dijital dönüşüm potansiyelinin açığa çıkarılmasını amaçlayan ERA-NET Enerji Sistemleri ve Ağlarının Dijitalleşmesi projesi ile enerjide dijitalleşmeye önemli katkı sunmaya hazırlanıyor.

Proje ile yerel ve bölgesel düzeyde enerji sistemlerinin optimize edilmesi ve bu sistemlerin güvenli/esnek bir Avrupa enerji sistemine bağlanabilmesi için yeni teknolojik seçeneklerin ve iş süreçlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi hedefleniyor.

Proje ekibinde yer alan Adıyaman Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu, enerjide dijitalleşme projesi çerçevesinde, bölgesel enerji geçişi için dijital dönüşüm potansiyelinin açığa çıkarılmasını amaçladıklarını söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu, “Ufuk 2020 Programı kapsamında desteklenen ve ortak girişimlerden olan ERA-NET Enerji Sistemleri ve Ağlarının Dijitalleşmesi (ERA-Net Digitalisation of Energy Systems and Networks-EnerDigit) projesi kapsamında, yerel ve bölgesel düzeyde enerji sistemlerinin optimize edilmesi ve bu sistemlerin güvenli/esnek bir Avrupa enerji sistemine bağlanabilmesi için yeni teknolojik seçeneklerin ve iş süreçlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Böylelikle, bölgesel enerji geçişi için dijital dönüşüm potansiyelinin açığa çıkarılması amaçlanmaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCU), Gediz EDAŞ ve EnergyHUB partnerliğinde, Adıyaman Üniversitesinin katkıları ile kabulü alınan GridCloud projemiz 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle başlayacaktır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Oğuz Kaynar, Doç Dr. Ahmet Aksöz, Dr. Öğr. Üyesi Derya Betül Ünsal Çelimli ve Dr. Öğr. Üyesi Emre Ünsal ile Öğr. Gör. Mustafa Yılmaz hocalarımız proje ekibinde yer almaktadır. Avrupa Dağıtım Sistemi Operatörlerine yönelik hazırlanan GridCloud projesi, yenilikçi dijital çözümlerle karbon ayak izini azaltmayı amaçlamaktadır. Avrupa’nın enerji dönüşümünde karşılaştığı zorluklara karşı konumlandırılan GridCloud, yapay zeka ve veri analitiğini entegre ederek şebeke yönetimini optimize etmeyi planlamaktadır. Çok yönlü strateji ile hazırlanan projemiz şunları kapsamaktadır: sorunsuz bir yeşil enerji geçişi için paydaş iş birliğini teşvik etmek; sistem bilgilerinin dijitalleştirilmesi ve gerçek zamanlı karar verme için "Dijital Süreç İkizleri" geliştirmek ve üstün sistem performansı için IoT uyumluluğunu sağlarken dijital ikiz oluşturmayı otomatikleştirme sürecinden oluşmaktadır. Avusturya’dan AIT Austrian Institute of Technology, Energie Kompass ve Netz Burgenland, Almanya dan TU Dortmund University, Stadtwerke Wunsiedel, Hochschule Bonn-Rhein Sieg ve Ef.Ruhr GmbH ve Türkiye’den SCU, Gediz EDAŞ ve EnergyHUB oluşan konsorsiyum ülkelere özgü hedeflerle sürdürülebilir, verimli ve güvenilir bir enerji dağıtım ortamı amaçlamaktadır.” diye konuştu.