ADYÜ’de Hazırlanan Proje, Su Kaynaklarımızın Gelecek Nesillere Daha Temiz Bırakılmasına Katkı Sunacak
Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Elmacı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Su Kaynaklarında Organik Kirleticilerin Oksidatif Uzaklaştırılması ve Katalitik Bozunma Mekanizma Çalışmaları İçin Çok Boyutlu MnO2 Tabanlı Manyetik Kompozit Nanomateryallerin Geliştirilmesi” başlıklı proje, “TÜBİTAK 1001 – Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında 24 ay süreyle 700.000 TL bütçe ile desteklenmeye değer görüldü.
Proje kapsamında; su kaynaklarının organik kirleticilerle kirlenmesinin giderilmesinde kullanılabilecek yeni nesil manyetik kompozit katalizörlerin geliştirilmesi ve uygulanması amaçlanıyor.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Gökhan Elmacı, amaçlarının ülkemizdeki su kaynaklarının gelecek nesillere daha temiz bırakılmasına katkı sunmak olduğunu belirterek, “Projemizin gelecek nesillere temiz su bırakma adına önemli bir görev üstleneceğine ve Adıyaman Üniversitesi adına tescilli patent ve yüksek etki değerine sahip bilimsel dergilerdeki yayınlara destek olacağına inanıyorum. Özellikle su kirliliğinde ortaya çıkan yeni organik kirleticilerin mineralizasyonunu manyetik malzemelere dayalı gerçek tasarımlar kullanarak, uygulamanın endüstriyel ölçeğe taşınmasını hedefliyoruz.” dedi.
Doç. Dr. Elmacı, projeye destek veren Çin Bilimler Akademisi Lanzhou Kimyasal Fizik Enstitüsü ve Adıyaman Üniversitesi arasında mevcut bilimsel işbirliği ve çalışmaların derinleşerek gelişeceğinin de altını çizerken, projede Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Serol Ertürk, Çin Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Xu Meng, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Köse ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan İçten’in araştırmacı olarak görev alacağını söyledi.