ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Adıyaman Üniversitesi “Afet ve Kadın” Konulu Panele Ev Sahipliği Yaptı

Adıyaman Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri çerçevesinde “Afet ve Kadın” konulu panel düzenlendi.
Adıyaman Üniversitesi M. Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş’in eşi kıymetli hanımefendi Aslı Kelleş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın ve Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş yaptı.
Prof. Dr. Perktaş: “Kadınlar Toplumların Temel Taşları, Toparlayıcı Unsurlarıdır” 
Konuşmasında, kadınların yer aldıkları toplumların temel taşları olduğuna ve özellikle afet sürecinde dayanıklılık ve liderlik özelliklerinin ön plana çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, “8 Mart dünyanın dört bir yanındaki kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik başarılarını konuşmak ve birlikte daha güçlü bir gelecek inşa etmek adına bir araya geldikleri sembolik bir gündür. Biz kadınlar, bulunduğumuz toplumların temel taşlarıyız. Bizler birer annenin göz nuru, bir babanın yavrusu, anne, kız kardeş, arkadaşız… Toplumun bizlere yüklediği büyük sorumluluklara rağmen aslında naif, kırılgan ama çok güçlü varlıklarız. Birçok alanda eşitlik ve güç anlamında mücadele etmeye devam etmekteyiz. 8 Mart, bu mücadeleyi anlamanın ve desteklemenin bir sembolüdür. Bilindiği üzere, afetler en çok kadın ve çocukları etkilemektedir. Fiziki yıkımın yanı sıra ruh dünyalarımızda ve toplumsal yapıda da enkazlara sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla yükümüz ve maruz kaldığımız riskler de artmaktadır. Bizlerin de ne yazık ki 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız gibi bugün Gazze’de, Ukrayna’da ve Doğu Türkistan’da insan eli ile yaşatılan zulüm ile buna her gün şahit oluyoruz. Bu zorluklara rağmen kadınlar, afet süreçlerinde dayanıklılıkları ve liderlikleriyle dikkat çekmektedirler. Bu liderlik ve dayanıklılık, afet sonrasında toplumların yeniden inşa edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle birlikte daha güzel ve yaşanılabilir bir dünya için durmadan çalışmalıyız. Sözlerime son verirken bizlere bu kürsüde özgürce konuşmamıza imkân sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, 6 Şubat 2023 tarihli deprem felaketinde kaybettiğimiz tüm öğrenci ve personelimizi ve tüm hemşehrilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından panelistler Doç. Dr. Nazife Karadağ tarafından “Konteyner Kentteki Kadınların Afet Sürecindeki Deneyimleri”, Doç. Dr. Seval Kızıldağ Şahin tarafından “Afetlerde Kadının Duygusal Dünyası” ve Doç. Dr. Semiha Aydın Özkan tarafından “Afetlerde Kadın Üreme Sağlığı Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu sunumlar yapıldı.
Sunumların ardından ses ve saz sanatçısı Nesrin Aslancan tarafından solo müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Programın son bölümünde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş’in eşi kıymetli hanımefendi Aslı Kelleş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın ve Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş tarafından panelistlere plaket ve üniversite kampüs alanında kendi adlarına dikilmiş fidanların sertifikaları takdim edildi.