Adıyaman Üniversitesi Tarafından Adıyaman Antep Fıstığı Çalıştayı Düzenlendi
Adıyaman Üniversitesi tarafından "Adıyaman'da Antep Fıstığı Yetiştiriciliği; Sorunlar ve Çözüm Önerileri" temalı çalıştay düzenlendi.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Harran Üniversitesi, Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TEMA Vakfı ve Besni Ziraat Odasının katkılarıyla Besni Ziraat Odası Ali Erdemoğlu Konferans Salonunda Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Çelik'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Çalıştayda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın, İl Tarım Müdürü Nurettin Kıyas, Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Aslan, Besni Ziraat Odası Başkanı Ali Günaydın, Kâhta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Zorlu Turanlı ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını İl Tarım Müdürü Nurettin Kıyas yaptı.
Antep Fıstığı konusunda önemli oranda verim düşüklüğü olduğuna vurgu yapan Kıyas, fıstık tarımı ile ilgili doğru bilinen birçok yanlış olduğunu söyledi.
Konuşmasına 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, Üniversite olarak Adıyaman'ın tüm sorunlarıyla bilimsel olarak ilgilenmeyi kendilerine ilke edindiklerini belirtti.
Prof. Dr. Kelleş" Bu kente katma değer sunan tüm sorunlarla ilgilenmek boynumuzun borcudur. Özellikle tarım alanındaki problemlerin çözümü noktasında her zaman çiftçimizin yanında ve destekçisi olmaya hazır olduğumuzu söylemek istiyorum. Bugün masaya yatırılacak olan Antep Fıstığı konusunda ilimizin önemli bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Antep Fıstığı üretiminde İran, Çin ve ABD'den sonra en yüksek rekolte Türkiye'dedir. Türkiye üretiminin yüzde 95'i ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir. Bölgemizi baz aldığımızda Adıyamanımız Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt'ten sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Bilindiği üzere yeşil altın diye adlandırılan Antep Fıstığı, Adıyaman ekonomisi için büyük öneme haizdir. Sözlerimin başında da belirttiğim gibi, Adıyaman Üniversitesi olarak çiftçilerimizin her zaman yanında olacağız. Kapımız kendilerine 24 saat açıktır. Sulama, ekim, gübreleme hatta satış konusunda kendilerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya hazırız." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz tarafından "Antep Fıstığında Verim Düşüklüğü ve Yeni Yaklaşımlar", Harran Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar tarafından " Antep Fıstığında Anaç, Çeşit Seçimi ve Bahçe Tesisi", Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Büyük tarafından "Antep Fıstığında Gübreleme", TEMA Vakfı "Fıstığınız Bol Olsun" Proje Koordinatörü Dr. Hüseyin Tekin tarafından "Antep Fıstığında İyi Tarım Uygulamaları" ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Yasemin Bengü Şahan tarafından "Antep Fıstığında Yaygın Görülen Hastalık ve Zararlılar" konularında sunumlar yapıldı.
Program, konuşmacılar tarafından çiftçilerin sorularının yanıtlanması ve konuşmacılara plaket takdiminin ardından son buldu.