ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Adıyaman Üniversitesinde “Milli Ve Manevi Değerlerimiz Açısından İstiklal Marşı” Programı Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi ile Adıyaman Belediyesi işbirliğinde, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karabulut’un konuşmacı olarak katıldığı “Milli ve Manevi Değerlerimiz Açısından İstiklal Marşı” programı düzenlendi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Baro Başkanı Bilal Doğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Doğanoğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Kolay, Adıyaman Esnaf Kefalet Kredi Kooperatif Odası Başkanı Abuzer Aslantürk,  Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta Prof. Dr. Mustafa Karabulut; Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, İstiklal Marşı’nın kabul edilme aşaması ve milli ve manevi değerlerimiz açısından İstiklal Marşı’nın öneminden bahsetti.

Prof. Dr. Karabulut konuşmasında, “Türk devlet anlayışında ve yapısında istiklâlin sembolü olan bayrak, milletin namusu, din ve vicdan özgürlüğüdür. İstiklâl Marşı’nda hilal, bayrak ve sancak” kavramları birbirini bütünleyen bir manada kullanılır. Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı’nın ilk dörtlüğünde “al sancak” ifadesiyle bayraktan söz eder. Türk bayrağı al rengiyle sönmeyen bir alev hissi oluşturur. Bu alev sonsuza kadar sönmeyecektir.” dedi.

İstiklal Marşı’nın Kur'an-ı Kerim’den izler taşıdığının altını çizen Karabulut, “Kısaca söylemek gerekirse Mehmet Akif Ersoy bir şahsiyetti. Kur'an’ı kendisine rehber edinen Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinde de Kur'an’ı Kerim’den izler yer alır. O, Kuranlı ev, pehlivanlı mahalle ve deneysel bilimli okulu eserlerinde merkeze oturtmuştur. Onun şahsiyetine Kur'an yön vermiştir. Ona göre tek çare Kur'an’dır. Kur'an’ın rehber olması gerektiğini söyler ve politikasını Kur'an ve hadislere göre şekillendirir. İstiklal Marşımızı yazarken de Kur'an-ı Kerim'den etkilenmiş ve bazı mısralarda Allah'ın emirlerini vurgulamıştır.” dedi.

Konferansın ardından Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayça Avcı, Doç. Dr. Selin Oyan ve Konservatuvar öğrencisi Bergen Göksu tarafından “Al Sancağım” ve 12 Mart Şarkısı” adlı eserlerin seslendirildiği müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Dinletinin ardından Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Kolay, Adıyaman Esnaf Kefalet Kredi Kooperatif Odası Başkanı Abuzer Aslantürk ve Baro Başkanı Bilal Doğan tarafından Prof. Dr. Mustafa Karabulut, Doç. Dr. Ayça Avcı, Doç. Dr. Selin Oyan ve Bergen Göksu’ya teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.