Adıyaman Üniversitesi "3 Aralık Dünya Engel-Sizlik Günü” Sempozyumuna Ev Sahipliği Yaptı

Adıyaman Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Üniversite Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “3 Aralık Engel-Sizlik Günü” sempozyumuna ev sahipliği yaptı.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Doğanoğlu, Prof. Dr. Cumhur Kırılmış, Genel Sekreter Doç. Dr. Aykut Dündar, Üniversite akademik ve idari çalışanları, öğrenciler ve engelli vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve akabindeki İstiklal Marşı sonrası Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut’un açılış konuşmaları ile başlayan program, geniş katılıma sahne oldu.

Rektör Turgut, “Engelli Kardeşlerimizin Durumlarını Anlayıp Hayatlarını Kolaylaştırmalıyız”

Adıyaman Üniversitesinin engelsiz bir üniversite olma yolunda emin adımlarla çalışmalarına devam ettiğini belirten Rektör Turgut, “Bugün birbirinden değerli beş akademisyen arkadaşımız bizlere engelliliği anlatacak. Üniversitemiz tam engelsiz bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Halihazırda birçok binamız mekanda ve sosyokültürel faaliyetlerde erişebilirlik anlamına gelen Turuncu ve Mavi bayraklara sahiptir. Yaptığımız çalışmaların üzerine her yıl da ekleme yapmaktayız. Yeni tadilat ve tamirat olan binalarımız için de bu bayrakları almaya çalışacağız. Üniversitemiz son iki yıldır Greenmetric kriterlerine göre dünyanın sayılı yeşil ve temiz üniversiteleri arasına girmeyi başarırken, Türkiye’deki 207 üniversite arasında 43. sırada yer almaktadır. Şunu belirtmek isterim ki engelliliği ve engelsizliği iyi anlamak gerekir. Çünkü biz, hem zihinsel hem görme hem de işitme engelli bireyler olma ihtimali olan varlıklarız. Hem kendimizi bu durumdan korumalı hem de bu duruma düşmüş engelli kardeşlerimizin durumlarını anlamaya çalışıp hayatlarını kolaylaştırmalıyız. Engelli kardeşlerimizin toplumsal hayata uyumlarını kolaylaştırmak ve elbette ki her birinin bir değer olduğunu kendilerine hissettirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de gerek fiziki düzenlemeler ve gerekse sosyal ve kültürel etkinliklerle bu kardeşlerimize ne kadar yakın olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün amacına uygun bir katkı sağlamasını diliyor, belirli bir engelle yaşamak zorunda kalan bütün kardeşlerimize engelsiz, huzurlu ve mutlu bir hayat diliyorum.” dedi.

Türk, “Engelli Kardeşlerimize Fırsat Eşitliği Sağlamaya Çalışıyoruz”

Adıyaman Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Arş. Gör. Nurullah Türk ise,  engelsiz bir üniversite olma yolunda birim olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Engelsiz bir üniversite olma yolunda attığımız ilk adım engelli öğrencilerimizin sınavlarda yaşadığı zorlukları ortadan kaldırarak fırsat eşitliği sağlamaya çalışmak oldu. Bu kapsamda YÖK’ün ilgili kararnamesini esas alarak engelli öğrencilerimizin engel durumlarına göre işaretleyici veya okuyucu gözetmen sağlanması kararlaştırılmıştır. Fırsat eşitliği için attığımız bir başka adım ise görme ve işitme engelli öğrencilerimizin ders dinleme ve daha sonrasında derslerinin tekrarlarını kolaylaştırmak adına derslerde gerekli izinleri alarak ve bireysel kullanmak şartıyla ses kaydı almalarını sağlamak oldu. Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nde farkındalık oluşturabilmek adına bir parkur oluşturduk. Adıyaman Engelli Dernekleri Platformu ile birlikte akademisyen hocalarımızla birlikte Adıyaman Belediyesi Konferans Salonu’nda halka açık bir şekilde “Türkiye’de Görme Engelli Olmak ve Toplumsal Yaşam ” adlı paneli gerçekleştirdik. Üniversite olarak gerek kendi öğrencilerimiz için gerekse tüm engelli vatandaşlarımız için her alanda fırsat eşitliği sağlamak ve elimizden gelen her şeyi yapmak için tüm imkânlarımızı kullanmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Engellilik ve Tıpta Yaşanan Gelişmeler Anlatıldı

Açılış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Nurullah Türk’ün yaptığı “3 Aralık Engel-Sizlik Günü” sempozyumuna geçildi.

İki oturumundan oluşan sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Cüneyt Yılmazer tarafından “Konuşma Bozukluğu ve Konuşma Engellilikle İlgili Son Dönemde Tıp Alanında Yaşanan Gelişmeler”, Doç. Dr. Zeynel Abidin Tak tarafından “Zihinsel Engellilik ve Zihinsel Engellilik İle İlgili Tıpta Yaşanan Son Gelişmeler” konuları ele alınırken, sempozyumun ikinci oturumunda Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kızıltoprak tarafından “Görme Engelliliği ve Görme Engelliliği ile İlgili Tıpta Yaşanan Son Gelişmeler”, Odyolog Furkan Akgül tarafından ise “Odyoloji Alanındaki Gelişmeler” adlı sunumlar yapıldı.

Sempozyumun ikinci oturumuna ait öğle sonrası programında “Türkiye’de Engelli Olmak, Sosyal Hizmet ve Eğitim” adlı sunum Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Şakir Ceyhan tarafından yapıldı.

Program, Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrenci ve mezunları tarafından verilen konser ve katılımcılara adına hazırlanan teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.