ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Teknoloji Bağımlılığı Gelecek Adına Kaygıya Neden Oluyor!

Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, davranışsal bağımlılıklar oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji bağımlılığı olarak tanımlanır.

Teknoloji Bağımlılığı 2 Yaşa Düştü

Teknoloji bağımlılığında ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan uzmanlar, şöyle konuşuyor:

“Maalesef teknoloji bağımlılığı 2 yaşına kadar düştü. Annelerimiz, babalarımız çocukları rahatsız etmesin diye ellerine tablet, telefon, oyun konsolu tutuşturuyor, televizyon karşısına oturtuyor. İnternetin hangi mecrasına girdiğini, nereye girdiğini bilmeden onları bir bataklığa sürüklediklerinin farkında olmadan sırf kendilerini rahatsız etmesin diye çocuklara teknoloji bağımlılığının kapısını açıyorlar. Dolayısıyla yara büyük.”

Aileler Süre Belirlemeli

Teknoloji bağımlılığının büyük ölçüde bilinçsiz aileler sebebiyle yaşandığına dikkat çeken uzamanlar, “Biz teknolojinin kullanılmasına karşı değiliz. Teknolojinin faydalı bir şekilde yerinde yeterince kullanılmasından yanayız. Yani aileler çocuklarını teknolojiden yerinde yeterince faydalanmasını sağlamalı. Bir süre vermeli o süreyi aşmamalarını sağlamalı, güvenli internet kullanmaları sağlanmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.

Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri

Teknoloji bağımlılığının kendisi gibi nedenleri de çeşitlidir:

Diğer bağımlılıkların dışa vurumu: Var olan bağımlılık veya eğilimlerin tetiklenmesi teknoloji bağımlılığının en önemli nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor. Kişi eğer geçmişinde alışveriş bağımlılığı sorunu yaşamışsa internetle birlikte bunun yeni bir bağımlılığa dönüşmesi de epey olası hale geliyor.

Utangaçlık ve sosyal anksiyete: Çok utangaç veya diğer insanlarla iletişime geçmekte zorluk yaşayan bireyler, kaçış yolu olarak internete sığınabiliyor. İnternet, bu kişiler için yüz yüze iletişime gerek kalmadan vakit geçirebilecekleri adeta güvenli bir limana dönüşüyor. Utangaç kişiler çevrimiçi dünyada kendilerini daha iyi ifade edebiliyor, kişiliklerini ortaya koyabiliyor ve gerçeklikten bağımsız bir kimlikle kendilerini ifade edebiliyor.

Depresyon: Bazı durumlarda depresyon da insanları internet ve teknoloji bağımlılığına sürükleyebiliyor. İnternette geçirilen eğlenceli zaman, kişiye üzüntüsü geçici olarak unutturabiliyor. Sorunlarından sürekli kaçmak için internet ve teknolojiye daha fazla zaman ayıran kişiler teknoloji bağımlısına dönüşüyor.

Arkadaş etkisi: Çocuk veya yetişkin fark etmez; arkadaşlar, insanın hayatında daima etkilidir. İnsanlar bazen arkadaşlarını rol model alırlar ve buna internet bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ya da oyun bağımlılığı dahildir. Kendini arkadaşların arasında sosyal olarak ispatlamaya çalışan bir çocuk, oyunda en güçlü karaktere sahip olmak için saatlerini ekran başında tüketmeye hazırdır.

Teknoloji Bağımlılığının Tedavisi Olarak Kullanılan En Yaygın Yöntemler:

Kişisel, grup veya aile terapisi

Davranış değiştirme

Diyalektik davranış terapisi (DBT)

Bilişsel davranışçı terapi (CBT)

Hipoterapi / At terapisi

Sanat terapisi

Rekreasyon tedavisi

Gerçeklik terapisi

 

Peki, teknoloji hep bir öcü mü olmalı? Kesinlikle hayır!

Christian Lous Lange’in de söylediği gibi:

“Teknoloji faydalı bir hizmetkar, tehlikeli bir hükümdardır.”