Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Adıyaman Üniversitesinde Anıldı
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 83. yıl dönümünde Üniversitemizde düzenlenen programla anıldı.
Üniversitemizdeki Atatürk'ü Anma Programı, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış tarafından Merkez Kampüsü girişinde bulunan Atatürk Anıtı’na saat dokuzu beş geçe çelenk konmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından Rektörlük Konferans Salonu’na geçildi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda devam eden programa Vali Mahmut Çuhadar, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, İl Jandarma Komutanı J. Albay Bilgihan Yeşilyurt, kurum amirleri, siyasi parti başkanları ve STK temsilcileri katıldı.
Program, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Adıyaman Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Türker Barış Bulduk tarafından günün anlam ve önemine binaen gerçekleştirilen konuşma ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından kesitlerin sunulduğu video gösterimi ile devam etti.
Doç. Dr. Bulduk, Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerde güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir insan olduğuna vurgu yaptı.
Bulduk, sözlerine şöyle devam etti “O, ileriyi gören bir liderdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletinin dikkatini çekti. Erzurum Kongresi'nde "vatanın bölünmez bir bütün olduğunu" tüm dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği: "Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz." sözü ve ayrıca "Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Sana canımız feda." sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir. O, hep milletine güvendi ve ona inandı. Tarihte büyük devletler kuran, tarihe yön veren, tarihi okumaktan çok yazmayı seven ve yüksek bir medeniyet seviyesine sahip olmuş Türk milletinin büyüklüğüne inanmış ve Türklüğü ile hep gurur duymuştur. Kahramanlık, vatan sevgisi, bilim ve fenne bağlılık, sanata değer verme gibi üstün özelliklere sahip Yüce Türk milletinin, çağdaş dünya içinde yer alacağına inandı ve hep bunun için çabaladı. Kurtuluş Savaşı'nın ardından söylediği “En büyük davamız, en medeni ve gelişmiş, refah içinde bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir.” sözü bunu kanıtlamaktadır. O, hayatın tüm alanlarında sınırsız bir hayal gücüne, isabetli öngörülere, şaşmaz tahminlere, başarılı kararlara, cesur girişimlere imza atan, araştırıp öğrenen, bilime değer veren, aklı ön plana alırken vicdanının sesini dinleyip, geleneklere de ters düşmeyi istemeyen bir liderdi. Çünkü O biliyordu ki topraklardaki işgaller bitse de beyinlerdeki işgaller asla bitmez. Bu yüzden aslen ve daha fazla beyinleri aydınlığa çıkarmaya gayret edip, medeniyetin her alanında örnek olmaya gayret gösterdi. Silahlı mücadeleyi ve kazanılan zaferleri, sonraki inkılaplar için başlangıç noktası kabul eden ve “Asıl mücadelemiz şimdi başlıyor.” diyebilecek kadar cehalete savaş açmış bir dâhiydi. Bugün O'nu anmak için sıradan bir gün değildir. Bugün, karalar bağlama günü hiç değildir. Bugün O'nu daha iyi anlamak, O'nu takip edebilmek, O'nun gibi ileri görüşlü ve vatansever olabilme günüdür.”
Etkinlik, Üniversite Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Ayça Avcı öncülüğünde Adıyaman Üniversitesi Akademik Korosu tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ile devam etti.
Dinletinin ardından Vali Mahmut Çuhadar, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut tarafından Adıyaman Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Türker Barış Bulduk ve Adıyaman Üniversitesi Akademik Korosu üyelerine teşekkür belgeleri takdim edildi.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından 10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Programı son buldu.