“15 Ekim Beyaz Baston Dünya Görme Engelliler Günü” ADYÜ’de Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Adıyaman Üniversitesi, görme engelliler için farkındalık oluşturmak, gündelik hayatta yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla “15 Ekim Beyaz Baston Dünya Görme Engelliler Günü” dolayısıyla bir empati etkinliği gerçekleştirdi.
Adıyaman Üniversitesi Engelli Koordinatörlüğü tarafından dikkat çekici bir çalışma gerçekleştirilerek, engelsiz vatandaşların da görme engellilerin yaşadığı sorunları anlamaları amaçlandı.
Üniversite Gençlik Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış, Üniversite Engelli Koordinatörlüğü Birim Sorumlusu Arş. Gör. Nurullah Türk, Adıyaman Görme Engelliler Platformu ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mehmet Tunç, platform üyeleri, görme engelli vatandaşlar, öğrencileri ve Üniversite akademik ve idari çalışanları katıldı.
Gözlerine Bant Takıp Beyaz Bastonla Yürüdüler
Toplumda görme engellilere karşı farkındalık bilinci oluşturmak amacıyla yapılan etkinlikte, Rektör Prof. Dr. Mehmet Turgut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış ve Üniversite öğrencilerinin gözlerine bant takıldı, ellerine beyaz baston verilerek hissedilebilir yüzeyde yürümeleri istendi. Oldukça zorlanan katılımcılar, bir günlüğüne de olsa görme engellilerin yaşadığı sıkıntıları anlama imkanı buldu.
Etkinlikte konuşan Rektör Turgut, “Sosyal hayatta birlikte yaşadığımız ancak empati kuramadığımız için hayatlarını daha da zorlaştırdığımız engelli bireyleri anlamak adına yapılan farkındalık etkinliğinde toplumsal bir mesaj verildi.” dedi.
“Görme Engellilerin Ne Kadar Zor Şartlarda Yaşadıklarını Deneyimledim”
Farkındalık etkinliğine katılan ve gözleri kapalı bir şekilde yürümeye çalışan Turgut, “Gerçekten görme engelli vatandaşların ne kadar zor şartlarda hareket ettiklerini deneyimledim. Zor bir deneyim. Allah yardımcıları olsun… Bizler vatandaş olarak görme engelli insanları gördüğümüz zaman yollarda, trafikte kısacası her yerde yardımcı olmalıyız. Ben bir vatandaş olarak elimden geleni yapacağıma söz veriyorum.” dedi.
Adıyaman Görme Engelliler Platformu Rektör Turgut’u Makamında Ziyaret Etti
Adıyaman Görme Engelliler Platformu üyeleri “15 Ekim Beyaz Baston Dünya Görme Engelliler Günü” etkinlikleri çerçevesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut’u makamında da ziyaret etti.
Ziyarette, Platform Başkanı Mehmet Tunç ve Platform yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Rektör Turgut’a görme engellilerin günlük hayatta yaşadıkları zorluklarla ilgili bilgiler verdiler.
Görme engelli vatandaşları dinleyen Turgut, Adıyaman Üniversitesi olarak engelli vatandaşlarımız için her türlü çalışmayı bu güne kadar yaptıklarını ve bundan sonra da bıkmadan, usanmadan yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Turgut, “Bilindiği üzere Üniversitemiz engelsiz üniversite ödüllerine layık görüldü. Göreve başladığım günden itibaren özellikle engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına kendi önerileri doğrultusunda ne gerekiyorsa yaptım. Her birime engelilerle ilgili bir sorumlu atadık. Bunun yanı sıra sınav alanlarına erişimi kolaylaştırdık. Engelsiz Yaşam projeleri hazırlatıp, bu alanda çeşitli Turuncu Bayrak (Mekanda Erişilebilirlik) ve Mavi Bayrak (Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik) kategorilerinde ödül aldık. Konferans salonlarımız ve kütüphanemizi de yine engelli kardeşlerimiz için en güzel şekilde dizayn ettik. Halihazırda Güzel Sanatlar Fakültemizde bir çalışma olacak ve orası da bittiğinde engelli kardeşlerimiz için erişilmesi oldukça kolay bir alan haline gelecek. Şunu belirtmek isterim; dünya, sadece gözleriyle görebilenlerin değil, hepimizindir. Gelin, renkleri görme engelli vatandaşlarımıza biz hediye edelim. Farkında olalım, bilinçlenelim. Yaşamı ve mutluluğu paylaşalım. Çünkü onların gerçekten görünür olmaları beyaz bastonların değil, bizlerin elindedir. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nde herkes için renkli bir dünya temellerini atmak umuduyla, bu farkındalığa ortak olan herkesi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.