ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

ADYÜ Öğretim Üyesi Sönmez’in da Yer Aldığı Ekip, Antarktika'da Çalışma Yapacak

Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenler tarafından hazırlanan proje kapsamında Antarktika’da yaşayan omurgasız hayvanlarla ilgili araştırma yürütülecek.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sönmez’in de araştırma ekibi bünyesinde yer aldığı projenin yürütücülüğünü, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu yapacak.

TÜBİTAK KUTUP 1001 çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan 9 projeden biri olan “Antarktika TAE-6 Kutup Bölgesi Omurgasızlarının Belirlenmesi ve Sedimantolojik Analizler” projesi kapsamında; sefer rotası üzerinden ve Horseshoe Adası’ndaki Türk Bilim Üssü çevresindeki göl, akarsu ve deniz gibi sucul alanlarda yaşayan omurgasız hayvanlar belirlenerek analizlerinin yapılması hedefleniyor.

Külköylüoğlu, “ Karasal ve Denizsel Bölgelerde Araştırmalar Yapacağız”

Proje kapsamında yürütecekleri çalışmalara değinen Proje Yürütücüsü Külköylüoğlu şunları ifade etti: “Kutup araştırmalarında özellikle de Antarktika'da “TAE” dediğimiz alanda, yani Türkiye'nin araştırma yapabileceği yerde çalışma yapacağız. Araştırmamızda Antarktika bölgesinde gerek karasal gerekse denizsel ortamdaki bazı organizmaların toplanması, bunların teşhisi, bu organizmaların suyla ve içinde yaşadıkları toprak ve suydaki sediment (tortu) birikimiyle ilişkilerine bakacağız.”

Sönmez: “Önemli Bir Çalışmanın Altına İmza Atacağız”

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sönmez ise, yeni türlerin teşhis edilmesi anlamında önemli bir çalışma yapacaklarını belirtti.

Sönmez, “Geniş çaplı bir örnekleme yaparak su ve sudaki çökel ya da sedimentle olası ilişkiler ortaya çıkarılarak bu ortamlardaki limnoekolojik özelliklerin hangi yönde olduğunu belirlemeye çalışacağız. Böyle bir yaklaşım literatürde bu bölge için ilk kez ülkemiz adına gerçekleştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Rektör Turgut, “Akademisyenlerimize Başarılar Diliyorum”

Antartika’da ülkemiz adına önemli çalışmanın altına imza atılacağının altını çizen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, “TÜBİTAK KUTUP 1001 çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan 9 projeden biri olan “Antarktika TAE-6 Kutup Bölgesi Omurgasızlarının Belirlenmesi ve Sedimantolojik Analizler” adlı proje, Üniversitelerimiz ve ülkemiz için önemli bir çalışma olacaktır. Projenin güzel sonuçlar doğuracağından hiç şüphem yok. Tüm dünyanın üs kurduğu ve birçok bölgesine henüz insan elinin değmediği Antarktika’da ülkemizin ve Üniversitelerimizin temsil edilmesi bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor. Araştırma ekibinde yer alan tüm akademisyenlerimize başarılar diliyorum.” dedi.

Projede ayrıca, Mersin Üniversitesinden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Serdar Sak, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Ömer Yılmaz ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan Dr. Oğuzhan Mülayim’in de görev alacağı bildirildi.