ADYÜMLAB’dan Sağlık Kuruluşlarına Sıvı Azot Desteği

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADYÜMLAB) bünyesinde 2021 yılının ilk çeyreğinde tam 2000 litre sıvı azot üretildi.

Üretilen sıvı azot ile başta Vetal olmak üzere ilimizdeki kamu ve özel hastanelerin sıvı azot ihtiyacına katkı sunulduğu bildirildi.

2018 yılında 1126 litre, 2019 yılında 1418 litre, 2020 yılında ise 1222 litre sıvı azot üretimi gerçekleştirilen ADYÜMLAB, 2021 yılının ilk üç ayı içerisinde kendi rekorunu kırdı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ADYÜMLAB Müdürü Doç. Dr. Murat Genç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut’un direktifleri doğrultusunda üretime ara vermeden devam etmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, “Merkezimiz bünyesinde 2021 yılının ilk üç ayında 2000 litre sıvı azot üretimini gerçekleştirdik. Önceki dönemlere baktığımızda, bu rakamın yarısının bir yılın tamamına yayıldığını görüyoruz. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet Turgut hocamızın direktif ve destekleriyle üretim anlamında güzel bir ivme yakaladığımızı düşünüyorum. Bilindiği üzere sıvı azot; canlı dokuların, üreme hücrelerinin ve diğer biyolojik örnek ve malzemelerin dondurularak korunması, yüksek hassasiyetteki algılayıcılar ve düşük gürültü seviyeli amplifikatörlerde soğutucu, gıda ürünlerinin daldırılarak dondurulması ve taşınması, bilim eğitimindeki görsel deneyler ve paslanmaz çelik üretimi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu anlamda ilimizde faaliyet gösteren başta Vetal olmak üzere ilimizdeki kamu ve özel hastanelerin sıvı azot ihtiyacına da kısmen cevap vermiş olduk.” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.