ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Adıyaman Yenilenebilir Kaynaklardan Elektrik Üretiminde Rüzgâr ve Güneş ile Öne Çıkıyor

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hüseyin Ataş ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Selim Gündüz’ün birlikte yürüttüğü “Çok Boyutlu Ölçekleme Tekniği ile Türkiye’deki İllerin Yenilenebilir Kaynaklardan Elektrik Üretim Kapasitelerine Göre Analizi” başlıklı araştırma, Enerji Bilimlerinde Güncel Araştırmalar kitabında yayımlandı.

Türkiye’deki illerin yenilenebilir enerji kaynaklarından hidroelektrik, güneş, rüzgâr, jeotermal ve biyoyakıt türlerinden elektrik üretim kurulu güçlerinin referans alınarak sınıflandırıldığı ve kıyaslandığı çalışmada, Adıyaman güneş, rüzgâr, jeotermal ve biyoyakıt türlerine göre kurulu gücü yüksek olan iller arasında yer aldı.

Adıyaman sahip olduğu güneş ve rüzgâr enerji santralleri ile hidroelektrik hariç dört yenilenebilir kaynak türünde, bu kaynaklarda kurulu güce sahip 65 il arasında Isparta, Kayseri, Gaziantep ve Karaman ile birlikte “Güneş ve Rüzgar kentleri” kategorisinde sınıflandırıldı.

“Adıyaman rüzgar, güneş, jeotermal ve biyoyakıt türlerinde kurulu güç bakımından iyi iller arasında!”

Çalışmada; Türkiye’nin enerji alanında 2023 hedefleri arasında belirlediği elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını yüzde 30’un üzerine çıkartma hedefleri doğrultusunda,  2019’da 45 GWh yenilenebilir elektrik üretimi ile yüzde 44’e ulaşıldığı bildirilirken, 24 Mayıs 2020’de yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarı, toplam üretimin yüzde 90’una ulaşarak yeni bir rekor elde edildi.

Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin il düzeyinde nasıl farklılık gösterdiğinin ve illerin bu hedefe erişmede ne derecede katkı sağladığının tespit edilmesi, o ile ait potansiyelin geliştirilmesi için öneminden hareketle yürütülen çalışmada; 81 ilin kurulu yenilenebilir elektrik güç kapasitesinin kıyaslanmasına, sınıflandırılmasına ve bunun görselleştirilmesine olanak tanıyan çok değişkenli istatistiki tekniklerden çok boyutlu ölçekleme (ÇBÖ) analizi kullanıldı.

 “Türkiye’de yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim kurulu gücünün %0,9’u Adıyaman’da!”

Araştırmada, Türkiye’de 2019’da yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim kurulu güç miktarı yaklaşık 41,7 GWh’a ulaşırken, kurulu gücün yaklaşık yüzde 0,9’u Adıyaman’da yer almıştır. Türkiye’de 2019’da elektrik üretiminde hidroelektriğin payı yüzde 29,4, rüzgâr enerjisi yüzde 7,1, güneş enerjisi yüzde 3,1, jeotermal enerji yüzde 2,7 ve biyoyakıtlar yüzde 1,3’a ulaşırken, Adıyaman’da ise yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik içerisinde hidroelektriğin payı yüzde 91, rüzgâr yüzde 6, güneş ise yüzde 3 olmuştur.

Çalışmanın tamamına https://iksadyayinevi.com/product/enerji-bilimlerinde-guncel-arastirmalar/ adresinden erişilebilmektedir.