Uluslararası Bilimsel İşbirliği Çalışmaları Meyvelerini Vermeye Başladı
Adıyaman Üniversitesinin gerçekleştirdiği uluslararası bilimsel işbirliği çalışmaları ürünlerini vermeye başladı.
Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Sunar Çerçi ve Doç. Dr. Salim Çerçi’nin yürütücülüğünü yaptığı “Development of ultimate precision Bunch-by-Bunch luminometer for CMS HL-LHC (CERN)” isimli 2532-TÜBİTAK-RFBR çerçevesinde kabul edilen projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi.
“Development of ultimate precision Bunch-by-Bunch luminometer for CMS HL-LHC (CERN)” isimli 2532-TÜBİTAK-RFBR çerçevesinde kabul edilen projede, Çerçi çiftine proje partneri olarak İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Suat Özkorucuklu ve Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesinden Dr. Elena Popova atandı.
Konuyla ilgili konuşan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Deniz Sunar Çerçi, çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, “Projede dünyanın önde gelen bilimsel araştırma merkezlerinden biri olan CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)’deki maddenin yapı taşlarını ve temel parçacıkları incelemek üzere kurulmuş olan dünyanın en güçlü parçacık hızlandırıcısı LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)’de çalıştırılmak üzere bir detektör (parçacık algılayıcısı) prototipi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje kapsamında inşa edeceğimiz yeni detektör, algılama yöntemlerinde, kalibrasyon yöntemlerinde ve radyasyon dayanıklılığı göz önünde bulundurularak tasarlanacağı için birçok yenilikçi yöne sahip olacaktır.” dedi.
Doç. Dr. Salim Çerçi ise, projenin başlangıcından bu yana yapılan detektör geliştirme, veri analiz ve simülasyon çalışmalarını detektörün inşasına karar veren CERN’deki komiteye hem yazılı hem de sözlü raporlar halinde verdiklerini belirterek, “Projede yapılan çalışmalarımız jürinin takdirini topladı. Çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Adıyaman Üniversitesini ve ülkemizi böyle yenilikçi ve katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin AR-GE çalışmalarında temsil etmekten onur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.