ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Adıyaman Üniversitesi, Webometrics İndeksi “Mükemmeliyet” Kategorisinde Dünyada İkinci 1.000 Üniversite Arasında Yer Aldı!

ADYÜ, Webometrics Dünya Üniversite Sıralamaları (Webometrics Ranking of Universities) Temmuz 2020 raporuna göre, dünya üniversiteleri sıralamasında 2290.  sırada yer aldı. Türkiye’de faaliyet gösteren 217 devlet ve vakıf üniversitesi arasında 58. sırada yer alan üniversitemiz, 2006-2008 yıllarında kurulan 41 devlet üniversitesi arasında ise 1. sırada kendisine yer buldu.

Dünya çapında 20.000'den fazla üniversitenin verisinin analiz edilerek sıralandığı Webometrics indeksinde ilk 3000 üniversitenin skoru paylaşılmaktadır. Webometrics indeksi üniversiteleri dört kategoride değerlendirmektedir:

  • Boyut (%5): Kurum bilgi paylaşımı
  • Görünürlük (%50): Web içeriği etkisi
  • Açıklık (%10): Atıfı en yüksek ilk 210 akademisyenin atıf sayısı -en fazla atıf alan ilk 20 akademisyen aykırı değer olarak değerlendirilip analizlere dâhil edilmemektedir-
  • Mükemmelliyet (%35): 2014-2018 döneminde 26 bilimsel disiplinde en çok atıf verilen ilk %10’luk dilimde yer alan makale sayısı

Üniversitemiz boyut göstergesinde 4397’inci, görünürlük göstergesinde 8237’inci, açıklık göstergesinde 1728’inci ve mükemmeliyet göstergesinde ise 1557’ıncı sırada yer aldı. 

ADYÜ 2006-2008 Arasında Kurulan 41 Devlet Üniversitesi Arasında 1. Sırada!

Adıyaman Üniversitesi, Webometrics indeksi genel sıralama skorunda, 2006-2008 döneminde faaliyete geçen 41 devlet üniversitesi arasında 1. sırada raporlandı. Üniversitemiz Mükemmelliyet ve Açıklık kategorilerinde dünya üniversiteleri arasında ikinci 1000 üniversite arasında yer aldı.

“Adıyaman Üniversitesi olarak ‘Doğu’daki üniversiteler yetersizdir’ önyargısını yıkmayı amaçlıyoruz!”

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, ADYÜ’nün Webometrics sıralaması ile ilgili olarak: “Adıyaman Üniversitesi tarihi çok da uzağa dayanmayan bir üniversite olsa da biz hep daha ileriye gitme vizyonuna sahibiz. Koronavirüse karşı geliştirdiğimiz serum çalışması bizi çok mutlu ediyor. Bu tür inovatif ve bilimsel çalışmalarımız ile “Doğu’daki üniversiteler yetersizdir” önyargısını yıkmak istiyoruz. Bir üniversiteyi başarılı kılan ne binası ne de bulunduğu kenttir. Bir üniversiteyi başarılı kılan akademisyenlerinin yaptıkları bilimsel çalışmalardır. Adıyaman Üniversitesi olarak birçok uluslararası indekste oldukça tatmin edici sıralamalar elde etmekteyiz. Webometrics indeksindeki başarılı skorumuz da bizleri mutlu etmiş ve açık bilime ve açık erişime yönelik faaliyetlerimiz konusunda şevklendirmiştir. Bu skorda emeği olan akademisyenlerimize teşekkür ederim” dedi.

 Webometrics Üniversite İndeksi Hakkında

"Dünya Üniversitelerinin Webometri Sıralaması" olarak da anılan söz konusu indeks, İspanya'daki en büyük kamu araştırma kuruluşu olan Consejo Superior de Investigaciones Científicas'a (CSIC) ait bağımsız bir girişimdir. Webometrics indeksi bilimsel bilginin üretilmesi ve bilimsel iletişimi ile ilgili olan İnternet ve Web içeriklerinin nicel analizine dayanmaktadır. Webometrics indeksi, kar amacı gütmeyen bir girişim olması sebebiyle saygın bir indeks olarak bilinmektedir.

Webometrics indeksinin amacı, araştırmacıların ve akademisyenlerin çalışma kalitesini ve sayısını arttırmak, başka akademisyenlerin eirişimine sunulacak şekilde internet ortamında yayınlanmasını teşvik etmektir. Ayrıca bu sıralama sistemi, akademisyenlerin ve karar alıcıların akademik bilgilerin paylaşılması, bilimsel çalışmaların ölçülmesi, performans ve etki konularında web ortamının önemine ikna etmeyi amaçlamaktadır. Webometrics indeksi sıralama yöntemi, bilim insanlarının web sayfalarında yayınlanan eserlerinin üniversitenin performansı hakkında önemli bir payı olduğu kabulüne dayanmaktadır (Saka ve Yaman, 2001, s:75). Web tabanlı sıralama, geleneksel scientometric ve bibliometric verilere ve bunlara arasındaki korelasyona göre hesaplanmaktadır. Webometrics veri tabanında dünyada faaliyet gösteren yaklaşık 20.000 üniversite yer almaktadır. İlgili indeks, üniversiteleri web ortamında yayınlayacakları akademik ürün ve eserlerin sayısını ve kalitesini arttırma konusunda cesaretlendirmeyi amaçlamaktadır.

Webometrics indeksine yönelik iki önemli eleştiri bulunmaktadır. Birinci eleştiri, internet kullanıcılarının yarısından fazlasının İngilizce konuşan ülkelerde yaşayanlar olmasıdır. Değerlendirmelerin İngilizce web sitelerine ve profil sayfalarına göre yapılması eleştirilmektedir. İkinci eleştiri ise bazı temel bilimlere ait disiplinlerdeki çalışmaların web ortamında daha fazla temsil edilmesinden kaynaklanan bir yoğunlaşmaya dayalı tarama yapmasıdır (Saka ve Yaman, 2001, s:76).

Saka, Y., Yaman S. (2001). Üniversite Sıralama Sistemleri; Kriterler ve Yapılan Eleştiriler. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1(2), 72-79.