ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTI

Atlara enjekte edilen cansız Covid19 virüsüyle 45 gün sonra antikor üretip,  “Covidsera” ismi verilen antiserum çalışmasını yaparak Türkiye ve dünyada bir ilk e imza atan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, TGRT Haber’de Ekrem Açıkel’in konuğu oldu.

TÜBİTAK’ın destekleri ve ilimizde faaliyet gösteren VETAL A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Turgut, Türkiye ve dünya’nın gıpta ile baktığı serum çalışmaları ve çalışmalarda gelinen son noktayı anlattı.

AÇIKEL “TÜRKİYE SİZİNLE GURUR DUYUYOR!”

Program sunucusu Açıkel’in “Sessiz ve gurur verici bir çalışmaydı. Türk milleti adına size minnettarız. Var olun!” şeklindeki açıklamalarının ardından konuşan Turgut, “İnsanımıza bir nebze de olsa fayda sağlayabiliyorsak ne mutlu bize” dedi.

TGRT ekranlarında çalışmalarından bahseden Turgut, “Yılan serumlarında, akrep serumlarında atlara yılan yada akrep toksini verilip atlardan alınan plazmalardan antitoksin elde ediliyordu. Biz de atlara cansız virüs verirsek antikor geliştirebilir miyiz düşüncesiyle planlama yaparak yola çıktık. TÜBİTAK’ta da projemiz kabul edilince 1 Nisan’dan itibaren çalışmalara başladık. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesindeki hastalardan aldığımız virüsleri önce çoğalttık, sonra inaktive ettik. Sonra değişik işlemlerden geçirip atlarımıza enjekte ettik. Atlardan 45’inci günden itibaren antikorlar almaya başladık. Şu anda antikorlar ile hayvan testleri aşamasına geldik. Dünyada birçok hastalık için immunoglobulin kullanımı vardır. Ancak; bizim ürünümüz sadece Covid 19 hastalığına yakalanmış hastalarda kullanılacaktır. Testlerimiz bir iki ay daha sürecek ama hayvan testleri aşamasına gelmek bile dünyada öncü olduğumuzu göstermektedir. Henüz Amerika’da buna benzer bir çalışmanın olduğunu biliyoruz. Bitmiş veya bu aşamaya gelmiş, bu şekilde bir çalışma ülkemizde de dünyada da bir ilktir. Çok sayıda hastaya faydası olabilecek kadar bu serumdan üretebilir durumdayız” diye konuştu.

Haber Videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=26IXq6gT34E

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.