Enerji Verimliliği…

Artan nüfus, enerji kaynaklarında meydana gelen azalma, araç ve gereçlerinin yaygın kullanımı ile birlikte artan enerji ihtiyacı, dünya ülkelerinin enerji politikalarında yenilikler yapmasını zorunlu kılıyor.

Var olan enerji kaynaklarının etkin kullanılması, çevreye duyarlı enerji tedarik sistemlerinin geliştirilmesi ve üretilen enerjinin verimli olarak tüketilmesi, yeni nesillere bırakacağımız dünyanın kalitesini etkileyen en önemli faktörlerdir. Hem enerji üretiminde doğa dostu teknolojilerin geliştirilip yaygınlaştırılması, hem de üretilen enerjinin nihai tüketicilerce verimli kullanılması enerji üretim ve tüketiminden kaynaklanan ve şu an dünyadaki karbon salımının %80’ine denk gelen, sera gazı etkisinin azaltılmasını sağlayacak en önemli adımdır.

Dünya ülkeleri, enerji politikalarında yenilenebilir enerji sistemlerine önem verdiği kadar, üretilen enerjinin verimli tüketilmesine ve enerji verimliliği hakkında toplumsal bilinç oluşturmaya da önem veriyor. Hem ülkemizde hem de dünyada okul öncesi eğitimden sanayiye kadar birçok alanda, enerji verimliliğini artırmaya ve enerji verimliliği bilinci yaratmaya yönelik projeler yapılmaktadır.

Enerji verimliliği, yaşam konforundan ödün vermeden ya da var olan üretim miktarını azaltmadan  enerji tüketim alışkanlıklarında iyileştirmeler yapmak olarak da tanımlanabilir. Örneğin bir fincan çay içmek için kaynatılan iki fincan su, hem su hem enerji israfıdır. Bu israfı önlemek için yapılan uygulama enerji tasarrufu iken, aynı miktar suyu kaynatmak için daha az enerji harcayan bir ısıtıcının kullanılması enerji verimliliğidir.

 

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.