YÖK İle Tarım Ve Orman Bakanlığı İş Birliği Protokolü İmzaladı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında, Bakanlık ile yükseköğretim kurumlarının sorumluluk alanlarındaki “altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci/çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri” gibi konulara ilişkin süreçlerin iş birliği içerisinde yürütülmesini sağlamak amacıyla protokol imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın katılımlarıyla YÖK’te gerçekleştirilen “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Arasındaki İş Birliği Protokolü İmza Töreni”ne Bakanlık yetkililerinin yanı sıra YÖK Üyeleri, bünyesinde Orman, Su Ürünleri, Veteriner, Ziraat Fakülteleri bulunan üniversite rektörleri ile ilgili dekanlar ve akademisyenler katıldı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın bilgilendirme sunumu ile başlayan protokol imza töreni YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yaptığı konuşmalar ile devam etti.

"YÖK burslarımızın 3'te biri ziraat, orman, veterinerlik öğrencilerine verilmektedir"

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve ülke ekonomisi ve insanımız için tarımsal üretimin hayati öneme sahip olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyleyen YÖK Başkanı Saraç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu gerekçe iledir ki biraz sonra rakamlarla göstereceğim üzere, Yükseköğretim Kurulu olarak başarı sırası yüksek öğrencileri tarım, hayvancılık, orman ve su ürünleri alanlarına çekebilmek için YÖK destek bursları tahsis ettik. Aslında gelişmiş ülkeler de dahil, dünyada tarım ve hayvancılıkta, yükseköğretime talepte belirgin bir düşüş var. Bu gözlemler nedeni ile bu burslar, tüm YÖK Destek Burslarının 1/3’ünü kapsamaktadır.”

Pakdemirli, “Doğru Planlama ve Bilgi Temelli Tarım Çok Önemli”

Protokol imza töreninde konuşan Bakan Pakdemirli, tarımla bilimin insanın olduğu her yerde en önemi iki kavram olduğunu belirterek doğru planlama ve bilgi temelli tarım yönetimiyle Türkiye'nin çok daha iyi noktalara gelebileceğine işaret etti.

“Coğrafi İşaretli Ürünler Hakkında Farkındalık Oluşturacak"

Tarımda Türkiye'nin Avrupa'da ilk sıralarda, dünyada da ilk on içerisinde olduğunu ifade eden Pakdemirli, Bakanlık olarak bilimle daima iç içe olduklarını ifade ederek, kurumun, 61 araştırma enstitüsü, 3 bin 220 araştırmacı, 180 bin dekar araştırma ormanı ve laboratuvarları gibi pek çok bilimsel altyapıya sahip olduklarını dile getirdi.

Protokolle üniversitelerin bulundukları illerde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tarım master planları hazırlanacağının altını çizen Pakdemirli, söz konusu iş birliğiyle coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalık oluşturacak ortak etkinliklerin de düzenleneceğini kaydetti.

Üniversite Adaylarına Burs Müjdesi!

Pakdemirli, üniversite adaylarına ilişkin bir müjde vererek, "Üniversite giriş sınavı sonucunda ilk on bine girip tercihleri sonucu, Bakanlığımızın asli görevlerini yürüten ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi, orman mühendislikleri ile veteriner fakültelerine yerleşenlere Bakanlığımızca burs verilmesini planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile YÖK Başkanı Saraç, Bakanlık ile yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini tesis edecek olan protokolü imzaladılar.

İmza töreninin tamamlanmasının ardından Bakan Pakdemirli ve Başkan Saraç, imza töreninde yer alan katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

Rektör Turgut “Adıyaman İçin Önemli Bir Protokol İmzalandı”

Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokol ile ilgili değerlendirmede bulunan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Adıyaman için çok önemli bir protokole imza atıldığın vurguladı.

Adıyaman Üniversitesinin tarım konusuna ayrı bir hassasiyet gösterdiğini belirten Turgut, “İmzalanan protokol; bir tarım şehri olan Adıyaman’ımız için hayati önem taşıyor. Tarım Bilimleri Fakültelerinin ülke çapında kalitesinin arttırılması, çiftçilerimizin modern tarımın gereklerini yerine getirmeleri ve bölgelere özgü tarımsal ürünlerde verimin arttırılması adına bu protokol direkt ve dolaylı olarak katkı sunacaktır. Adıyaman Üniversitesi olarak tarım konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz. Çünkü ilimizin kalkınması ve refah seviyesinin yükselmesinin tarım ile doğrudan alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Üniversite olarak somut adımlar attık. Öncelikle Kahta ilçemizde bulunan Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültemizin öğretim üyesi sayısını arttırdık. Bunun yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkilerin (Şeker Otu ve Lavanta)deneme ekimlerini gerçekleştirdik. Güzel sonuçlar elde ettik. Ayrıca ilimizin tarım ile alakalı kurum ve kuruluşlarının katılımıyla “Tarım” konulu bir çalıştayın altına imza atarak, ilimizin tarımsal anlamdaki sorunlarını masaya yatırdık, çözüm önerilerimizi sunduk. Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öncülüğünde ilimizdeki çiftçilerimizin yeni ürünlerle tanışıp ülke ekonomisine katkı sunması çabalayacağız.”

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.