ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

Başvuru ve Kayıt

Üniversiteye Giriş ve Kayıt Şartları


MADDE 12 – (1) Üniversiteye bağlı birimlerde kayıtlara ilişkin esaslar şunlardır:

a) ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda o eğitim-öğretim yılında Üniversitenin birimine kayıt hakkı kazanmış veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacak programlarda o eğitim-öğretim yılı için geçerli olan puan ile şartlara sahip olmak ve özel yetenek sınavında başarılı olmak gerekir.

b) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için belirlenen tarihlerde şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile yapılan başvuru kabul edilmez. Zorunlu hâllerde öğrencinin noterce yetkilendirilmiş yasal temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırılabilir. Öğrencilerin birimlere kayıtları YÖK tarafından belirlenen esaslara uygun olarak yapılır. Kayıtlarda belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın beyanı esas alınarak işlem yapılır.

c) Yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları ilgili mevzuat ve Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

ç) (Değişik:RG-5/1/2016-29584) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye kimlik kartı verilir. Kimlik kartının kaybedilmesi hâlinde yenisini almak için yerel gazeteye kayıp ilanı verilmesi gerekir.

 

Kayıt Yenileme


MADDE 15 – (1) (Değişik:RG-5/1/2016-29584) Öğrenciler her yarıyılın başlangıcından önceki hafta içinde öğrenci katkı payını veya öğretim ücretini ödeyerek internet üzerinden dersleri seçmek suretiyle kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kayıt yenileme işlemlerinin sorumluluğu öğrenciye aittir. Belirtilen sürede haklı ve geçerli nedenleri olmadan kayıtlarını yenilemeyenler o dönemin derslerini alamaz, bu derslerin sınavlarına giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Öğrencinin katkı payı/öğrenim ücretini ödemediği yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydını yaptıramayan öğrenciler, haklı ve geçerli sayılabilecek mazeretleri olması durumunda ders ekle/sil haftası içinde başvurmaları ve mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi hâlinde, kabul tarihinden sonraki beş iş günü içinde kayıt yaptırmak zorundadır. Bu süre zarfında kayıt yenilemeyen/yenileyemeyen öğrenci tekrar mazeret kayıt talebinde bulunamaz.”

(2) Üniversiteye ilk kayıt sırasında kaydını yaptıran öğrenciler, aynı zamanda birinci sınıfın sadece birinci yarıyıl derslerine de kayıtlarını yaptırmış sayılır.

(3) Mezun olmak için en fazla tek dersten başarısız olan öğrenciler, bu dersin verildiği yarıyıla bakılmaksızın devam eden ya da en yakın yarıyıla ait katkı payını yatırarak bu derse kayıt yaptırabilirler.

(4) Değişim programları ile bir başka üniversiteye gidecek olan öğrenciler, yarıyıl başında öğrenim ücretlerini yatırırlar, ancak ders kaydı yaptırmazlar. Bu öğrencilerin değişim programı çerçevesinde aldıkları dersler dönüşlerinde, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile öğrenci otomasyon sistemine işlenir.

(5) Öğrenciler; ders programında çakışma olmayacak şekilde öncelikle alt yarıyıllardan hiç almadığı ve/veya başarısız olduğu dersleri alırlar. Alt sınıflardan ders bırakılarak üst sınıflardan ders alınmaz.

(6) Öğrenci, almakta olduğu derslerin çakışması halinde AKTS’si eşit olması koşuluyla çakışan derslerinin devamını; bu derslerin şubeli olması halinde öncelikle diğer şubelerle, şubeli olmaması halinde, öncelikle birinci öğretim öğrencileri ikinci öğretimden ikinci öğretim öğrencileri ise birinci öğretimden bunun mümkün olmaması durumunda kayıtlı bulunduğu fakültenin diğer bölüm/programlarından almasına ilgili bölüm başkanı önerisi ile ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulları karar verir.

 

İlgili Belgeler