ADYÜ’de 14 Mayıs Eczacılık Günü Etkinlikleri

Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından 14 Mayıs 1839’da Mekteb-i Tıbbiye’de açılan eczacılık sınıfı ile ülkemizde eczacılığın akademik bir mesleğe dönüşmesinin 183’üncü yılının temsili olan “14 Mayıs Eczacılık Günü” kutlandı.

Merkezi Derslikler Farabi Toplantı Salonu’nda yapılan etkinliğe Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ve eşleri Aysun Turgut hanımefendi, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Zuhal Karagöz Genç, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, 51. Bölge Adıyaman Eczacılar Odası Başkanı Kemal Taş, eczacılar, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Eczacılar Odası Başkanı Taş:“Toplum Yaşamına Yararlı Eczacılar Yetiştirmekle Yükümlüyüz”

Törende açılış konuşmasını yapan 51. Bölge Adıyaman Eczacılar Odası Başkanı Kemal Taş, Eczacılık mesleğinin sağlık hizmetleri içerisinde tarihi ve birikimiyle en köklü alanlardan biri olduğunun altını çizdi.

Taş, “ Hedefimiz, toplumun ve bireylerin sağlığı için çok değerli misyonu devam ettirmektir. Eczacılık Fakülteleri de teknolojiyi takip ederek, güncel bilgilerle gençlerimizi sağlık becerileri ile donatarak toplum yaşamına yararlı eczacılar olarak kazandırma gayreti içindedir.” dedi.

Taş, eczacıların ve eczacı adaylarının gününü kutladı.

Dekan Prof. Dr. Koca: “Mesleğin Temsilcileri Olarak Bizler, Bilimselliği Nüvemize Yerleştirdik”

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, meslekte bilimselliğin önemine değinerek, “Çevreye, toplumun sağlığına, en önemlisi de insan sağlığına hizmet etmek için, yemin etmiş binlerce yıllık mesleğin temsilcileri olarak bizler, bilimselliği nüvemize yerleştirdik. Geleceğin genç eczacılarına, hayat yolculuklarında başarılar dilerken, bu yolda emek veren tüm akademisyen arkadaşlarıma ve desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mehmet Turgut’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Bilimselliğin önemine değinen Prof. Dr. Koca, bütün meslektaşlarının eczacılık gününü kutlayarak konuşmasına son verdi.

Rektör Turgut: “Eczacılar, Hasta İle Hekim Arasında Güçlü Bir Köprü Görevi Üstlenmiştir”

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ise eczacıların, hasta ile hekim arasında güçlü bir köprü görevi üstlendiğinin altını çizerek, “Temelleri 183 yıl önce atılmış olan ve bilimsel eczacılık eğitiminin temellerinin atıldığı günü yad etmek için toplanmış bulunmaktayız. O dönemde açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’ye bağlı olarak bir cerrah sınıfı ve bir de eczacılık sınıfının açılarak bugünkü modern tıbbın ve eczacılığın temelleri atılmıştır. 1967 yılı eylül ayında yapılan Türk Eczacılar Birliği toplantısı kararı ile de 14 Mayıs Eczacılık Günü olarak kabul edilmiş ve 1967’den beri kutlanmaya devam edilmektedir. Pandemi sürecinde hekimler kadar olmasa da ne yazık ki meslek şehitlerimiz oldu. Bugün vesilesi ile meslek şehidi olan tüm sağlıkçılarımız ile birlikte eczacılarımızı da saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına ve eczacılık camiasına baş sağlığı diliyorum. Eczacılık mesleğinin bu günü ve geleceğini özümsemek, sağlığın her insan için en temel yaşam hakkı olduğunu bilmek, sizler ve halihazırda çalışan ve bu mesleğe gönül verenler için çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü, eczacılar birinci basamak sağlık hizmetleri sunan kuruluşlar içinde sadece ilaç hizmeti sunmakla kalmamakta, her zaman hasta ile hekim arasında güçlü bir köprü görevi de üstlenerek tedavi takibi noktasındaki önemli bir görevi de yerine getirmektedir. Eczaneler ve eczacılar halkın sağlık sorunlarıyla ilgili en kolay ulaşabildiği yerlerdir. Yaklaşık 27 bin noktadan hizmet veren eczane ve eczacılık sektöründeki kurumların sayısal varlığı, taşınan sorumluluğun boyutunu gözler önüne sermektedir. Hasta salığını ve güvenliğini öncelikli tutmayı ilke edinerek, toplumu bilgilendirerek, yönlendirerek, danışmanlık rolü üstlenerek toplumsal yaşamın ve sağlık sektörünün temel taşlarından biri olarak bugün ve yarın binlerce yıl insan oğlunun yaşamında yer almayı sürdürecek olan eczacılık mensurlarının 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü yürekten kutluyor, sağlıklı olup sağlıklı hizmet vermeniz dileğiyle her birinizi sevgi ile kucaklıyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Ömer Kılıç tarafından, “Adıyaman İçin Yeni Bitki Türlerimiz”, Pakistan Quiet Azam Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mushtaq Ahmed ve Prof. Dr. Muhammed Zafer tarafından ise “Eczacılık” sunumları gerçekleştirildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.