Üniversitemizin İşbirliğiyle Cüce Gezegen Haumea'nın Özellikleri Keşfedildi

4.12.2017

Türkiye'den TÜBİTAK ve Üniversitemizin de dâhil olduğu 5 üniversitenin bulunduğu uluslararası araştırma grubu tarafından yapılan gözlemle dört 'Cüce Gezegen'den biri olan Haumea'nın fiziksel özellikleri ile çevresinde halka keşfedildi.

İspanya'daki Endülüs Astrofizik Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalarla Pluto, Eris, Makemake ve Haumea'dan oluşan 4 cüce gezegenden Haumea'nın belirli bir yıldızın önünden geçeceği tespit edildi. En az bilinen gezegen Haumea’nın özelliklerinin keşfi için dünya ve Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden gözlem yapılması için harekete geçildi. Türkiye'den TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, Üniversitemiz, Ege Üniversitesi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Samsun On Dokuz  Mayıs Üniversitesinin yer aldığı uluslararası ekip, Haumea'nın yıldızın önünden geçişini eş zamanlı olarak gözlemledi.

Yapılan ortak gözlemle, Hamea’nın şekli ve boyutları belirlendi. Gözlem sonucunda, daha önce bilinenin aksine Haumea’nın daha büyük ebatlarda olduğu ve yüzeyinin, bilinenden daha az yansıma verdiği keşfedildi. Bilim insanları, yine daha önce bilindiğinin aksine Haumea’nın daha az yoğun bir yapıya sahip olduğunu ve çevresinde de halka olduğunu keşfetti. Yapılan keşif, uluslararası bilim dergilerinde yayımlandı.

Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Gözlem Evi Sorumlusu ve Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eda SONBAŞ, yapılan keşfin bilim dünyası için önemli olduğunu belirtti. Doç. Dr. SONBAŞ, Neptün ötesindeki cüce gezegen Haumea’nın halkasının olduğunun keşfedildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "İspanyanın öncülüğünde bir ekip bize Haumea cüce gezegeninin bir yıldız önünden geçeceğini dolayısıyla bu cüce gezegeninin özelliğiyle ilgili bize bilgi sahibi olabileceğimizi bildirdi. Bizim Adıyaman Üniversitesinde bulunan 600 mm'lik ADYU60 teleskobuyla gözlem yapmamız için bu ekiple birlikte bir grup çalışmasında yer alındı. Dünyanın bir çok yerinde gözlem evlerinde yapılan gözlemler birleştirilerek Haumea cüce gezegeni etrafında halka olduğu tespit edildi. Bu bakımdan çok önemli bir buluş oldu."