Üniversitemiz Öğrencilerinden Mühendislik Yapılarına Teknik Gezi

16.11.2017

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünde yürütülmekte olan Çevre Mühendisliği Uygulamaları dersi kapsamında dersi alan öğrenciler için çevre ve enerji konularındaki önemli mühendislik yapılarına teknik gezi düzenlendi.

Teknik gezi kapsamında Adıyaman-Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Adıyaman Güneş Enerjisi Santrali (GES), Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Atatürk Barajı Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Atatürk Barajı Su Ürünleri Tesisi gezilerek yetkililerden bilgi alındı.

DSİ'nin ilk ve tek GES projesi olan Adıyaman GES hakkında bilgi veren tesis yetkilileri, ilimiz Merkez ilçesi Doyran Köyü sınırlarında DSİ 20. Bölge Müdürlüğü (Kahramanmaraş) 203. Şube (Adıyaman) tarafından kamulaştırılan tarım niteliği bulunmayan arazinin 50 dönümlük bölümünde kurulmuş olan tesisin 8800 adet fotovoltaik güneş paneli ile toplam 2 MW kurulu güce sahip olduğunu söyledi.

Gezinin sonraki durağı Avrupa ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) hakkında yetkililerden bilgi alındı. Baraj hakkında bilgi veren yetkililer, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulama ve enerji üretimi için 1983 yılında inşaatına başlanan ve 1992 yılında işletmeye alınan barajın, 8 adet türbin ile toplam 2400 MW kurulu güce sahip olduğunu söyledi. Yapımında 84,5 milyon metreküp dolgu kullanılan barajın yüksekliğinin 169 m ve tutulan su miktarının ise 48 milyon metreküp olduğu bildirildi.

Gezinin bir sonraki durağında Atatürk Barajı yerleşke alanında oluşan evsel nitelikli atıksuların arıtımı için yapılmış olan Atatürk Barajı Evsel Atıksu Arıtıma Tesisi ile Atatürk Barajı Su Ürünleri Tesisinde incelemelerde bulunuldu. Ortadoğu ve Türkiye'nin en büyük tatlı su balığı üretim tesisi olan Atatürk Barajı Su Ürünleri Tesisi hakkında bilgi veren yetkililer, yıllık 20 milyon balık üretim kapasiteli tesiste üretilen balıkların Türkiye'nin muhtelif bölgelerindeki göllere bırakıldığını söylediler.