Üniversitemiz Gözlemevi İlk Görüntülerini Aldı

25.2.2015

Üniversitemiz Gözlemevi İlk Görüntülerini Aldı

Kasım ayında kurulan Üniversitemiz Araştırma Merkezi Gözlemevi hava şartlarının düzelmesinin ardından ilk verilerini elde etti.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda SONBAŞ, Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlham NASIROĞLU, Polonya Zielona Gora Üniversitesi Kepler Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Dr. Agnieszka SLOWİKOWSKA ve doktora öğrencisi Michal ZEJMO gibi yerli ve yabancı bilim insanlarının araştırma yaptığı gözlemevinde hava şartlarının düzelmesiyle bir kramp nebolası, bir küresel küme ve çift yıldızın ışık hareketleri incelendi. Yapılan incelemenin ilkinde evrendeki süpernova patlamasının ardından ortaya çıkan kramp nebolası yani bir bulut suyun görüntüsü alınarak incelendi. İkinci incelemede ise samanyolu galaksisi içerisinde yer alan ve yıldızlardan oluşan bir küresel küme topluluğu gözlemlenerek incelendi. Son incelemede ise bir çift yıldızın kendi etrafından dönmesi sonucu bize gelen ışık değişimleri incelendi. Yapılan inceleme sonunda çift yıldızın ışık eğrileri alındı. Araştırmalarına devam eden ekip yapılan incelemelerin daha sonra küresel çalışmalar olarak bilimsel makalelerde yer alacağını belirterek desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’ye teşekkür etti.

Görünütülenme Sayısı: 2086