Türkiye'de Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Araştırmaları Çalıştayı Üniversitemizde Yapıldı

13.2.2018

Üniversitemizin ev sahipliğinde Türkiye'de Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Araştırmaları Çalıştayı yapıldı.

Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştay tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizin aziz ruhları anısında saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Çalıştayda aynı zamanda Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR, Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail TÖROZ, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehiman ÇİNER, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Füsun UYSAL, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamil B. VARINCA, Bölüm öğretim üyeleri, misafirler ve öğrenciler hazır bulundu.

Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ: "Eğitim İçin Verilen Fırsatlar Geri Çevrilmemeli"

Çevre Mühendisliğinin dünü, bugünü ve yarınının masaya yatırıldığı çalıştayın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ yaptı. Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, "Türkiye’de 180 üzerinde üniversite bulunmaktadır. Hepsi ayrı ayrı özelliklere sahip üniversiteler bunlar. Çok sayıda üniversitede Çevre mühendisliği bölümü var. Eğitim için fırsatlar verilmiş. Ancak eğitimi kısıtlayan durumlar da oluyor. Fırsat veriliyor, öğrenci tercihinde son zamanlarda farklı durumlar var. Eğitim için verilen fırsatlar geri çevrilmemeli. Bir üniversite sadece eğitim vermeye çalışıyorsa burada bir sorun vardır. Adıyaman Üniversitesi sadece eğitim vermeye şartlanırsa bunun adı akademi olmaz. Üniversiteler iline, bölgesine, ülkesine ve insanlığa yol gösterici olmalıdır." dedi.

"Biz Her Şeyin En İyisini Yapmaya Çalıştık"

"Biz Adıyaman Üniversitesi olarak mevcut şartların en iyileşmesi için gerek fiziki gerekse de donanım anlamında her şeyin en iyisini yapmaya çalıştık" diyen Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, üniversitelerin kurumlarla da dirsek temasında bulunması gerektiğini söyledi. Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; "Ancak tabiki kurumların da hedefi olması gerekir. Hedef belirlemek için el ele verip çalışmak gerekiyor. İlin sorunu nedir, neye ihtiyacı var, ne yapılabilir sorularını kendimize sormamız gerekiyor. Ben çalıştayımızın tüm ülkeye, bölgeye ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Birbirinden değerli katılımcılarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. VARINCA: "Sorunların Çözülmesini Beklemektense Çözüm İçin Uğraş Vermeliyiz"

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamil B. VARINCA açılış konuşmasında ülke genelindeki çevre sorunlarına değinerek, değişen ve çeşitlenen çevre sorunlarına karşı çevre mühendislerinin de kendilerini yenileyebilmeleri gerektiğini, değişime ve gelişime açık olmaları gerektiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. VARINCA; "Bildiğiniz üzere ülkemizin çözülmeyi bekleyen birçok çevre sorunu bulunmaktadır. Bizler bu çevre sorunlarının çözümüne en büyük katkının Çevre Mühendisleri tarafından verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Önümüzde çözüme kavuşturulması gereken birçok çevre sorunu varken bu sorunların kendiliğinden veya bir başkası tarafından çözülmesini beklemek yerine aksiyon almak durumunda olanların da yine Çevre Mühendisleri ve bu mühendisleri yetiştiren Çevre Mühendisliği Bölümleri olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, Çevre Mühendisliği eğitimi ve araştırmaları üzerine bir çalıştay yapılmasının ancak yine Çevre Mühendisliği Bölümlerinin bir araya gelerek yapması gereken bir çalışma olduğunu düşündük ve bu sorumluluk bilinciyle bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ise sunumlara geçildi. Çalıştayda sırasıyla Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih TUFANER, "Türkiye'de Çevre Mühendisliği Bölümünün Tarihçesi ve Gelişimi"; Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamil B. VARINCA, "Türkiye'de Çevre Mühendisliği Programları Genel Profil İncelemesi"; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Füsun UYSAL, "Çevre Mühendisliği Lisans, Lisansüstü ve Doktora Mezunu Öğrencilerin Aldıkları Eğitimin Değerlendirilmesi"; İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail TORÖZ, "Çevre Mühendisliği Anabilim Dallarındaki Lisansüstü Araştırma Konularının Seçiminde İzlenecek Yolun Tartışılması"; Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN, "Çevre Mühendisliği Programlarının Tercih Edilirliğinin Azalmasındaki Sebepler"; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehiman ÇİNER, "Çevre Mühendisliği Bölümlerindeki Genel Sorunlar" konularında sunum yaptı.

Akademisyenler Çevre Mühendisliğinin Sorunlarını Masaya Yatırdı

Sabah oturumunun ardından öğle arası verildi. Öğle arasının ardından misafirler Merkezi Araştırma Laboratuvarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Teknik gezinin ardından başlayan çalıştayın tartışmalı oturumunda çevre mühendisliğinin eğitim ve araştırma sorunları masaya yatırılıp çözüm arandı. Gün boyu süren değerlendirmelerin sonucunda tamamlanan çalıştayın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ tarafından çalıştaya katılan misafirlere Üniversitemiz Merkez Külliyesinde kendi adlarına dikilmiş olan fidan sertifikaları takdim edildi.

Çalıştay raporunun ise en kısa sürede tamamlanıp kamuoyu ile paylaşılacağı açıklandı.