Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ: "Sonuç Alamıyorsak İzlediğimiz Yolu Değiştirmemiz Gerekir"

28.11.2017

24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ tarafından “Eğitimde İhtiyaçlarımız” adlı konferans verildi.

Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta İl Garnizon Komutanı Per. Albay Davut KULALAR, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Seyit TEMİR, Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Prof. Dr. Ali AYDIN, Fakülte Dekanları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler hazır bulundu.

Öğretmenliğin ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem ile başlatılabileceğini ve peygamberliğin de birer öğretmenlik olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, eğitime emek veren öğretmenlere teşekkür ederek, ebediyete göç etmiş tüm öğretmenleri rahmet ve minnet ile yâd etti.

"Eğitimde Hedef Şart"

Toplumsal yaşamın sürekliliğine, bir ülkede hâkim olan eğitim programlarının yön verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, eğitimde hedef koymanın önemine değindi.

Hedef koymamış insan topluluklarının başarısız olacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; "Eğitim bir proses, bir süreçtir. Burada obje insandır. Bizler insanı alıp eğitim mühendisliğinden geçiriyoruz. Bunu yaparken de önümüze bir hedef koymamız gerekiyor. Hedef doğrultusunda hareket edip planlı ve programlı bir şekilde yolumuza devam etmeliyiz. Planlı toplumlarda, ülkelerde görüldüğü gibi sistem bir halka gibi düzenli ilerler. Eğitim ihtiyacının belirlenmesinden sonra belirlenen eğitim ihtiyacına, birey, toplumların beklenti, istek ve özelliklerine uygun olarak eğitim hedefleri belirlenir. Hedefler öncelikle eğitim-öğretim sürecinin planlı ve amaca yönelik olmasını sağlar." dedi.

"Önce İnsan Yetişecek"

Eğitim konusunun hassasiyetine değinen Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; "Eğitimin toplumları geleceğe taşıma sorumluluğu ve bireyi geliştirme dinamiği insan yetiştirme projesi ile gerçekleşebilir. Önce insan yetişecek. Eğitimin toplum için önem taşıyan bu sorumluluğunu yerine getirmesi, öğretim programlarında öncelikli rolü olan hedeflerin ortaya konulması ile mümkün olabilecektir. Bizler uğraş vereceğiz. Ancak verdiğimiz uğraşın ardından sonuca ulaşamıyorsak; burada bir sıkıntı var demektir. Yolumuzu derhal revize edip farklı yollardan hedefe ulaşmamız gerekir." dedi.

"İnsanoğlu Eğitime Almadan Hayata Tutunamaz"

İnsanı diğer canlılardan ayıran özelliklerden birinin de eğitim alma ihtiyacı olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; "Bir tay doğar doğmaz yürümeyi öğreniyor. Bir balık dünyaya geldiğinde kendi kendini besleyebiliyor. Bir ağaç da herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan filizleniyor ve büyüyor. İnsan doğduktan yıllar sonra bile kendi kendine yaşayamıyor. On beş ila yirmi yıl kadar bağımlı kalıyor. Aile desteği olmadan hayatta kalması bile mümkün olmuyor. Bunun temel nedeni eğitime olan ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı karşılamak gerekiyor. Karşılarken de doğru yöntemler ve faydalı bir yol izlenmelidir." dedi.

"Birlikte Yaşamayı Öğrenmeliyiz"

Birlikte yaşamanın önemine değinen ve eğitimin çocukluktan başladığını belirten Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, okulları balık çiftliklerine benzetti. Balık çiftliklerinde de okul misali balıkların henüz küçükken çiftliklerdeki havuzlara bırakılarak belli bir sistem ile geliştirildiklerini belirten Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; "Nasıl ki o balıkları dikkatle, itina ile besliyorsak, çocuklarımıza da o itinayla ve hassasiyetle eğitim vermeliyiz. Bilimin sadece bir dalında değil birçok dalında gelişme göstermeliyiz. 'ben bu konuya ilgi duyuyorum' diyerek sadece bir konu üzerinde tek düze çalışmak doğru değildir. Gelişmiş toplumlarda insanlar her alanda kendilerini geliştirmişlerdir. Bizler birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Toplum bilincini kapmalı, hayatımıza katmalıyız. Zihnimizi kötü şeylere değil, güzel ve faydalı işlere yormalıyız." diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ konuşmasını “Eğitimdeki ihtiyaçlarımızdan birisi de emrolunduğu gibi dosdoğru ve samimi olmaktır.” cümlesiyle bitirdi.