Milli Şair ERSOY Üniversitemizde Şiirleriyle Anıldı

13.3.2018

Üniversitemizde 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde "Mehmet Akif Ersoy’dan Şiirler" adlı şiir dinletisi düzenlendi.

Üniversitemiz Merkez Külliyesi M. Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen şiir dinletisinde Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil TUĞLUK, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat AYDIN, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Selim SOMUNCU, Üniversitemiz akademik ve İdari çalışanları ile öğrenciler hazır bulundu.

Şehit ve Gazilerimiz için gerçekleştirilen Saygı Duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Selim SOMUNCU, İstiklal Marşı Yazarı Mehmet Akif ERSOY’un kısa özgeçmişinden bahsetti.

Dr. SOMUNCU: "Mehmet Akif ERSOY Geleceğe Işık Tutan Aydın Bir Şairdir"

Dr. SOMUNCU: "12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde organize edilen bu tür programlarda genellikle Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY’un kişiliğinden bahsederdik. Ancak bugün milli şairin şiirleriyle kendisini anmak ve kendisini şiirleriyle anlatmak istedik. Bilindiği üzere Mehmet Akif ERSOY milli mücadele dönemi şairidir. Son Osmanlılardandır. Milli mücadeleyi derin bir şekilde yaşayan, bunu Safahat adlı eserinde de anlatan şairin milli mücadeleden bahsetmediği tek eseri yoktur. Mehmet Akif ERSOY aynı zamanda aydın bir şahsiyettir. Geleceğe ışık tutan, yol gösteren bir şairdir. Safahat adlı eseri bize göre Anadolu insanının tarihinin gayri resmi bir belgesidir. Bakıldığında her yönüyle toplumcu olmuştur. Sosyolojik analiz ya da savaşın getirdiği buhranları olumsuzlukları fotoğraf çekercesine mısralarında aktarıyor bizlere. Mehmet Akif ERSOY Batı’yı görmüş, batı ile ülkemizi karşılaştırmıştır. Kuran ve İstiklal şairidir. Geri kalmış İslam toplumumuzu uyandırmaya çalışmıştır. Çok iyi tanınıyormuş gibi görünen ancak aydınlatılamayan bir şairdir. Kendisi hakkında olumsuz düşüncelerin de zaman zaman var olduğu da görülmüştür. Ancak çağına şahit olanların anlattıkları onun tam bir vatansever, geleceğe ışık tutan, sağlam bir karakter olduğunu göstermektedir.” dedi.

Birbirinden Güzel Şiirlerle Milli Şair Anıldı

Açılış konuşmasının ardından Milli Şairin "Hüsran" adlı şiiri Güler ÇAVUŞ, "Mahalle Kahvesi" adlı şiiri Şükran ÇETİNKAYA, "Atiyi Karanlığa Gömerek" adlı şiiri Helin ŞAHİNOĞLU, "Bülbül" adlı şiiri Şükran BASIN, "Süleymaniye Kürsüsünden" adlı şiiri Gazi TAŞ, "Şu Boğaz Harbi Nedir?" adlı şiiri Sümeyra GÜNEŞ, "Zulmü Alkışlayamam" adlı şiiri Ezgi ÖMEROĞLU, "Secde" adlı şiiri Hatun ÖZTÜRK, "Canan Yurdu" adlı şiiri Tuba ALAGÖZ tarafından okunarak Milli Şair anıldı.

Milli Şair ERSOY'un birbirinden güzel şiirlerinin okunduğu etkinliğin ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan SOLMAZ tarafından Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Selim SOMUNCU ve Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Arş. Gör. Ufuk SARITAŞ’a programa sundukları katkıdan dolayı Üniversitemiz Merkez Külliyesinde kendi adlarına dikilmiş fidanların sertifikaları takdim edildi.