Kainat İlmi Dersinin Bu Haftaki Konusu Büyük Patlama Teorisi Oldu

1.3.2018

Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesinde yürütülmekte olan “Kainat İlmi” dersinin bu haftaki konusu Büyük Patlama Teorisi (The Big Bang Theory) oldu.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Doç Dr. Salim ÇERÇİ’nin konuk olduğu Yunus Emre Konferans Salonundaki derse İslami İlimler Fakültesi Dekanlık görevini de yürüten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR ve Prof. Dr. Hasan SOLMAZ ile Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Evren ve Büyük Patlama konuları ile ilgili bilgiler aktaran Doç. Dr. ÇERÇİ, İsviçre ile Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) yapılan çalışmalarda evreni ve evrenin oluşumunu anlamaya çalıştıklarını ifade etti. Doç. Dr. ÇERÇİ; "Bir parçacık fizikçisi olarak evrenin tarihini incelediğimizde; evren Büyük Patlama (The Big Bang) ile başlıyor ve 13,7 milyar yıl sonra bugüne ulaşıyoruz. Büyük Patlamadan sonraki ilk anlarda, evren son derece sıcak ve yoğundu. Evren soğurken, koşullar maddenin yapı taşları olan kuarklar ve elektronların oluşmasına yol açtı. Saniyenin milyonda biri kadar sonra kuarklar, protonları ve nötronları oluşturmak üzere bir araya geldiler ve birkaç dakika içinde ise bu protonlar ve nötronlar birleşerek çekirdek hâlini aldılar. Evren genişlemeye ve soğumaya devam ederken işler daha yavaş olmaya başladı. Elektronların çekirdek etrafındaki yörüngelere yerleşerek ilk atomların oluşması 380 bin yıl aldı. Evrenin oluşumunu anlayabilmek için en büyükten en küçüğe, yani atoma, protonlara hatta kuarklara doğru bir yolculuk yapmalıyız." dedi. Atomlardan kuarklara doğru yapılan bu yolculuğun gerçekleştirilmesi için bir hızlandırıcıya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Doç. Dr. ÇERÇİ, yerin 100 metre altında 27 kilometre çevreye sahip dünyanın en büyük hızlandırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ile CERN deneyleri hakkında da bilgiler verdi. Doç. Dr. ÇERÇİ, deneylerde maddeyi oluşturan parçacıkların bu hızlandırıcı sayesinde birbirleriyle çarpışmalarının sağlandığını ve bu çarpışmanın sonucunda ortaya çıkan çok sayıda küçük parçacığın incelendiğini ifade etti. Ayrıca CERN’de Nobel ödüllerine layık görülen çok önemli bilimsel buluşların yapıldığının altını çizdi.

Doç. Dr. ÇERÇİ, dersin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlarken Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ de öğrencilerin derse olan ilgi ve alakasından oldukça memnun olduğunu söyledi.