Kainat İlmi Dersinde Evren Konusu İşlendi

8.3.2018

Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesinde yürütülmekte olan 'Kainat İlmi' dersinin bu haftaki konusu 'Evren' idi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Eda SONBAŞ'ın konuk olduğu Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonundaki derse İslami İlimler Fakültesi Dekanlık görevini de yürüten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR ve Prof. Dr. Hasan SOLMAZ ile Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Evren, başlangıç ve büyük patlama, evrenin boyutları, gözlemler, kuvvetlerin doğası,  gezegenler ve Adıyaman’daki astrofizik çalışmaları ile ilgili bilgiler aktaran Doç. Dr. SONBAŞ, yapı içerisinde bir hiyerarşi bulunmaktadır, her şey küçük şeylerden oluşur ve daha büyük bir şeyin bir parçasıdır, diyerek evrenin genişlemesinden de bahsetti.

"Evren Genişliyor"

"Görünür evren devasa fakat sonludur ve her yönden yaklaşık olarak 10 üzeri 23 kilometre kadardır." diyen Doç. Dr. SONBAŞ, evrenin genişlemesiyle ilgili şunları söyledi: "Evrenin genişlemesinin ne anlama geldiği kısaca şu şekilde özetlenebilir. Aralarında çok büyük mesafeler olan iki cisim olsun. Zaman içerisinde evrenin genişlemesi sonucunda cisimler arasındaki mesafe artacak ancak cisimlerin boyutları değişmeyecektir."

"Karadelikler Yıldızların Yaşamlarının Son Safhasıdır"

Kamuoyunun merak ettiği başlıca konularından biri olan 'Karadelikler' konusuna da değinen Doç. Dr. SONBAŞ; "Büyük kütleli yıldızlar yaşamlarının sonunda ya bir nötron yıldızı yada karadelik olurlar. Şimdiye kadar elde edilen bilgiler karadeliklerin tüm galaksilerde bulunduğunu göstermiştir. Hatta bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisinin merkezinde büyük kütleli bir karadelik vardır. Evrende dört temel kuvvet vardır. Bu kuvvetler kütleçekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet, güçlü nükleer kuvvet ve zayıf nükleer kuvvettir. Bunların hepsi birbirinden farklı şiddete ve etki alanına sahiptir." dedi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda SONBAŞ dersin sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.