GAP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİGAP) Kuruldu

13.4.2018

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) kapsamında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesindeki üniversiteler ve kalkınma ajanslarının güçlerini birleştirmek amacıyla GAP Bölgesi Üniversiteleri Birliği (ÜNİGAP) Kuruluş Protokolü düzenlenen törenle Üniversitemizde imzalandı.

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen protokol imza törenine Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin KARAHOCAGİL, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip GÜL, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali GÜR, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan TAŞALTIN, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan KARACOŞKUN, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner DAĞLI, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat ERMAN, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin ERKAN, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer ARIÖZ, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR ve Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz KOZBE, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Nesim DORU, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan AKYILMAZ, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan MARAL, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile misafirler katıldı.

İlk dönem başkanlığını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, sekretaryasını ise  Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yapacağı ÜNİGAP, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, bölge Üniversiteleri ve kalkınma ajanslarının beşeri, bilimsel, ekonomik kaynaklarının birleştirilmesi ve ortaklaşa kullanılması sonucu oluşan gücün Bölgenin kalkınması ve sorunlarının çözümüne odaklanmasını amaçlıyor. Birlik ayrıca Birlik üyesi Üniversitelerde Bölgeye yönelik yapılan tüm akademik çalışmaları da desteklemeyi hedefliyor.

Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ: "Güçlerimiz Tek Çatı Altında Birleşti"

Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Dönem Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, birlikten güç doğacağını belirterek "Bugün burada bölgemiz için gerçekten önemli bir ana tanıklık etmek için bir arada bulunuyoruz. YÖK himayesinde, GAP İdaresi önderliğinde, 11 üniversite ve 3 kalkınma ajansının bir araya gelerek tüm akademik, fiziki, bilimsel ve beşeri varlıklarını ve kaynaklarını bir araya getirip bir birlik kuruyorlar. Bu birlik çatısı altında toplanan büyük güç bölgedeki sorunların çözümü için kullanılacak. Bu birliktelik ve birleşim GAP Bölgesi için büyük bir akademik yatırım içeriyor.  İnşallah hayırlara vesile olacak. Evvelinde YÖK Başkanımızın da katıldığı toplantının ardından buralara gelmiş bulunmaktayız. Devletimizin, milletimizin ve hükûmetimizin kaynaklarıyla oluşturulan kurum ve kuruluşlar bir çatı altında toplanarak iş birliği güç birliği yapacaktır. Yeteri kadar beşeri sermayeyi ve kaynakları oluşturduğumuzu düşünüyorum. Hedefimiz çok yüksek. Önemli çalışmalar yapacağız. Ben tüm katılımcılara ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geleceğin umduğumuzdan daha iyi olmasını temenni ediyorum. Hayırlı olsun." dedi.

GAP İdaresi Başkanı KARAHOCAGİL: "Temeli Çok Güçlü Olan Bir Yapı Oldu"

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin KARAHOCAGİL de konuşmasında temeli çok güçlü olan bir yapının inşa edildiğini belirterek "Bu birliktelikten onur ve gurur duyuyoruz. Özellikle Rektörlerimiz büyük destek ve hassasiyet göstermiştir. Artık üniversitelerimizi bölgesel kalkınmayla alakalı çalışmalar yapmaya davet edeceğiz. GAP 1960’larda başlayan en başarılı bölgesel projedir. İnşallah ÜNİGAP da bunun bir parçası olacaktır. Yeni misyon ve vizyonla çok güzel çalışmalara imza atılacağı inancındayım." dedi.

Selamlama Konuşmalarında Birlik ve Beraberlik Mesajları

Protokol imza töreninde Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip GÜL, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali GÜR, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan TAŞALTIN, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan KARACOŞKUN, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner DAĞLI, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat ERMAN, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin ERKAN, İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan AKYILMAZ, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan MARA de yapmış oldukları selamlama konuşmalarında birlik ve beraberlik mesajları verip hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Konuşmaların ardından ÜNİGAP Kuruluş Protokolü alkışlar eşliğinde imzalanarak aile fotoğrafı çektirildi. İmza töreninin ardından Birlik üyeleri Dönem Başkanı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ başkanlığında sonraki çalışmalar için hazırlık toplantısı yaptı. Misafirler ayrıca Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü de makamında ziyaret etti.