Akademi Adıyaman Dergisinin 15. Sayısı Çıktı

7.11.2017

Üniversitemizin bilim ve kültür dergisi Akademi Adıyaman'ın 15. sayısı "Algı Yönetimi + Manipülasyon < Ahlak” kapak başlığı ile okuyucularının karşısına çıktı.

Editörlüğünü Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selim SOMUNCU’nun yaptığı ve 6. yılını dolduran Akademi Adıyaman dergisinde, Üniversitemizden haberler, başarılarımız ve her sayıya özel dosya konuları yer alıyor. Algı Yönetimi, Manipülasyon ve Ahlak dosya konusu ile çıkan derginin 15. sayısında konu ile ilgili yazıların yanında Üniversitemiz başarıları ve etkinlikleri hakkında haberler de yer alıyor.

Rektörümüz Prof. Dr. GÖNÜLLÜ: "Algı operasyonlarından korunmak İblis’ten korunmak kadar önemlidir"

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Akademi Adıyaman dergisinin 15. sayısı için kaleme aldığı sunuş yazısında algı yönetimi ve manipülasyon konusuna değindi. "Algı operasyonlarından korunmak İblis’ten korunmak kadar önemlidir" diye yazan Rektörümüz Prof. Dr. GÖNÜLLÜ sunuş yazısında; "Dergimizin 15. sayısında Algı Yönetimi ve Manipülasyon konusu masaya yatırıldı. Bir bilgiyi çarpıtmak için kullanılacak en nitelikli, ikna edici söylemi üretme yöntemi algı yönetimi ve manipülasyondur. Özellikle aktüel politika bağlamında çok kullanılan yöntem olarak da karşımıza çıkar. Burada amaç belirli bir topluluğa yönelik algı oluşturma ve istenen yöne sevketmedir. Masa başında üretilmiş kurmaca bilgilerle yine onlarla uyumlu bir takım fotoğraf ya da videoları birleştirerek sosyal medya üzerinden bütün dünyaya yaymak burada en sık başvurulan manipülasyon şeklidir. Manipülasyon konusunda Hucûrât Sûresindeki bir ayet bizim için yol gösterici niteliktedir: (Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın) (Hucurat Sûresi, 6).  Algı operasyonlarından korunmak İblis’ten korunmak kadar önemlidir. Her şeyden önce algı operasyonlarından korunmak için Yaradan’a sığınmak gerekir. Sonrasında uyanık bir kalp ve uyanık bir akıl lazım. Dostoyevski’nin dediği gibi (Tongaya basmamak için kuru zekâ yetmez, kalp de lazım)." ifadelerine yer verdi.

Editör Yrd. Doç. Dr. SOMUNCU: "Bu çağ artık bilgiyi çarpıtma çağı"

Akademi Adıyaman Dergisi Yayın Editörü Yrd. Doç. Dr. Selim SOMUNCU, derginin 15. sayısı için kaleme aldığı sunuş yazısında manipülasyon konusuna yönelik olarak "Bu çağ artık bilgiyi çarpıtma çağı" diye yazdı. Yrd. Doç. Dr. SOMUNCU; "Akademi dergisinin 15. sayısı ile yeniden karşınızdayız. Bu sayımızda algı yönetimi ve manipülasyon konusunu masaya yatırdık. Neden algı yönetimi ve manipülasyon? Çünkü bu çağ kolaj ve pastişin vermiş olduğu kıvraklıkla artık salt bilgi çağı olmaktan da çıktı. Kestirme bir yoldan söyleyecek olursak bu çağ artık bilgiyi çarpıtma çağı. Evet bir manipülasyon çağında yaşadığımız söylenebilir. İşte bu yüzden bu konuyu masaya yatırmak ve enine boyuna tartışmak istedik." ifadelerini kullandı.

Algı yönetimi, manipülasyon ve ahlak dosya konusuyla çıkan Akademi Adıyaman dergisinin 15. sayısında konuyla ilgili olarak Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN'ın kaleme aldığı Toplumsal Algılamalar ve Algı Yönetimi, ADYÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulundan Öğr. Gör. Dr. Alp KUTLU'nun kaleme aldığı Lider Söylem ve Politikalarının Toplumsal Güvenliğe Yansısı, ADYÜ İslami İlimler Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Recep ÖZDEMİR'in kaleme aldığı İslam Dini Açısından İletişim Ahlâkı ve Hukuku, ADYÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Samet ZENGİNOĞLU'nun kaleme aldığı İslamofobi ve Batı Medyası, ADYÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Nurullah SELÇUK'un kaleme aldığı Tüketim Toplumu ve Algı Yönetimi, ADYÜ Fen-Edebiyat Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Cem Koray OLGUN'un kaleme aldığı  Sosyal Medya ve Algı Yönetimi, ADYÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Murat SEZİK'in kaleme aldığı Darbelerde Algı Yönetimi ve Manipülasyonların Basında İşleyiş Tarzı: Türkiye Örnekliği, ADYÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulundan Yrd. Doç. Dr. M. Murat PAYAM'ın kaleme aldığı Güvenlik Bağlamında Algı Yönetimi ve Güç Kullanımı, ADYÜ Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Bekir KAYABAŞI'nın kaleme aldığı Dil, Kavram ve Algının Oluşumu, ADYÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Dr. Erkan PERKTAŞ'ın kaleme aldığı Algı Yönetiminin Yakın Tarihteki Uygulama Örnekleri, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Mücahit GÜLTEKİN'in kaleme aldığı Algı Yönetimi ve Manipülasyon Çağı makaleleri bulunuyor.

Üniversitemiz tarafından yayımlanarak ücretsiz olarak Türkiye'deki tüm Üniversite ve Kütüphanelere dağıtılan Akademi Adıyaman dergisine Üniversitemizden ulaşılabilmekte olup aynı zamanda Üniversitemizin internet sitesinden de elektronik olarak erişilebilmektedir.

Akademi Adıyaman Sayı 15