ADYÜ60 Uluslararası Araştırma Literatürüne Girmeye Başladı

23.3.2016

Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Gözlemevi yaptığı araştırmalar sonucunda Uluslararası Araştırma Literatürüne girmeye başladı.

Üniversitemiz Gözlemevi’nde bulunan 0,60 m’lik optik teleskopun (ADYÜ60) da bulunduğu iki düzineden daha fazla optik teleskop ve NASA’nın Swift uydusu evrendeki en yüksek kütleli karadeliklerden birinin dönme hızını çok yüksek kesinlikte ölçmesine imkân sağlamıştır. Üniversitemiz Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda SONBAŞ’ın da aralarında bulunduğu Japonya, Güney Kore, Hindistan, Türkiye, Yunanistan, Finlandiya, Polonya, Almanya, İngiltere, İspanya, ABD ve Meksika gibi ülkelerden 100’den fazla astronom ve astrofizikçi Prof. Staszek ZOLA öncülüğünde bu araştırmayı yaparak Prof. Mauri VALTONEN tarafından OJ287 için önerilen model ile OJ287’nin parlama yapacağı tarihler önceden öngörülebilmiştir. Yapılan araştırmada Üniversitemiz Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. SONBAŞ, araştırmasını ADYÜ60 teleskopu ile yaparak Merkezi Araştırma Laboratuvarı Gözlemevi’ni uluslararası araştırma literatürüne sokmuştur. Böylece hem Üniversitemiz hem de Adıyaman araştırma literatürlerine girmiştir.

Konu hakkında bir değerlendirmede bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Doç. Dr. SONBAŞ’a teşekkür ederek Üniversitemizin hedefleri doğrultusunda ilerlediğini ve Dünya üniversitesi olma yolunda adım adım yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, “Üniversitemiz ve Adıyaman’ımız adına gurur verici bir olay. Gözlemevimiz literatüre girerek araştırmalara kaynaklık ediyor. Bunu yaparken de birçok ülke ve NASA ile birlikte çalışıyor. Bu bizim hedeflerimiz arasındaydı ve gerçekleşmeye başladı. Çünkü bizim hedefimiz Dünya Üniversitesi olmak ve Adıyaman’ın adını eğitim ve bilimle duyurmak. Bu da bunun ispatıdır. Tekrardan başta Doç. Dr. Eda SONBAŞ olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversitemize ve Adıyaman’ımıza hayırlı olsun.”