ABD'nin Kudüs Kararına Kınama

7.12.2017

ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.

ABD'nin bu kararı sadece BM kararları ve uluslararası hukuka değil, Kudüs'ün kadim tarihine de aykırıdır. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüzdür.

Bugün, ilk kıblemiz Harem-i Şerif’in bulunduğu Peygamberler Şehri Kudüs'ün müdafası ve muhafazası sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için de önemli bir görev olduğu gibi Başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti de böylece bir zorunluluk hâline gelmiştir.

Herkes için barış, ancak Kudüs, Batı Şeria, Gazze’deki İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında hür olabildiğinde mümkün olacaktır.

Adıyaman Üniversitesi olarak dün olduğu gibi bugün de haklı davalarında Filistin halkının ve Kudüslülerin yanında, bu hukuksuz ve sorumsuzca davranışların ise karşısında olduğumuzu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ
Adıyaman Üniversitesi Rektörü