TRT Haber’de Yayınlanan “Gönüllü Elçiler” Adlı Programın Çekimleri Üniversitemizde Yapıldı

2.6.2017

Türkçe'mizi, kültürümüzü ülkemizde yaşayan uluslararası üniversite öğrencilerinin gözünden Türkiye’yi anlatan, “Gönüllü Elçiler” adlı program ekibinin bu haftaki durağı üniversitemiz oldu.

TRT Haber'de yayınlanmaya başlayan ve Türkiye'de yaşayan uluslararası üniversite öğrencilerinin gözünden Türkiye’yi, Türkçe'mizi, kültürümüzü ve yaşam hikâyelerini ekranlara getiren “Gönüllü Elçiler” adlı programın çekimleri Adıyaman’da gerçekleştirildi.

İlk olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ile röportaj gerçekleştiren “Gönüllü Elçiler” ekibi, yabancı öğrencilerin barınma durumları, ekonomik gelirleri, sosyal hayata olan uyumları ve adaptasyon süreçleri ile ilgili bilgi aldılar.

“TÖMER ile Dil Sorunu Aşıldı”

Sorulara içtenlikle yanıt veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenme konusunda herhangi bir sıkıntı çekmediklerini belirterek “Üniversitemizde TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Öğrenim ve Araştırma Merkezi) sayesinde yabancı uyruklu öğrencilerimiz dilimizi  öğreniyorlar. Üniversitemizdeki TÖMER bu yıl 3'üncü yılına girdi ve burada bugüne kadar 200'e yakın yabancı uyruklu öğrencimiz sertifika aldı” dedi.

“Yabancı Uyruklu Öğrencilerimiz Çok Mutlu”

Yabancı uyruklu öğrenciler adına barınma, ekonomi ve sosyal anlamda hayata geçirilen projelerden bahseden Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ "Üniversitemiz TKS ( Türk Kalite Standartları) belgesine sahip bir üniversite. Her şeyi en iyi şekilde inceleyip standartlara uygun hale getiriyoruz. 10 yılda çok ciddi mesafe kateden bir üniversite olduk. Üniversitemizde barınma, gıda ve sosyal yaşam alanında hiçbir sorun yoktur. Barınma konusunda yurtlarımız yeterli ve oldukça kalitelidir. Gıda konusunda ise öğrencilerimiz 2 lira karşılığında yemeklerini yemekhanelerimizden yiyebiliyorlar. Bunun yanı sıra yaşayan ve yaşatan bir kampüs alanına sahibiz. Yabancı uyruklu öğrencilerin de üniversitemizde oldukça mutlu olduklarını görmek mümkün” dedi.

“Adaptasyon Sorunu Hiç Olmadı”

Adaptasyon konusuna değinen Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, yabancı uyruklu öğrencilerin adaptasyon sorunu yaşamadıklarını ve kısa sürede Türk öğrenciler ile kaynaştıklarını gözlemlediklerini belirtti.

“Hepsi Bizim Evladımız”

Prof. Dr. GÖNÜLLÜ “ Öğrencilerimizi evlat gibi görüyoruz. Üniversite yönetimi olarak öğrencilerimizle yakından ilgileniyoruz. Öğle yemeklerinde onların masasına misafir oluyoruz. Sorunlarını, sıkıntılarını rahatlıkla bizlerle paylaşabiliyorlar. Burada edindiğimiz izlenimlerde öğrencilerimizde oryantasyon sorununun olmadığını görüyoruz. Adıyaman huzurlu bir kent. Suyu, havası ve toprağı temiz bir şehrimiz. İnsanımız da misafirperver. Dolayısıyla yabancı öğrencilerimiz burada yabancılık çekmiyorlar" diye konuştu. Adıyaman Üniversitesinin sosyal ve akademik imkanları ile teknolojik alt yapısı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, "Burayı tercih eden öğrenciler oldukça memnunlar" dedi.

Yabancı Öğrenciler Üniversitemizde Çok Mutlu

TRT Haber’de yayınlanan ve her hafta farklı bir üniversiteye konuk olan, “Gönüllü Elçiler” adlı  TV programı ekibi; Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencisi Yemenli Ghamil Akrut, Arapça Öğretmenliği öğrencisi Somalili Ali Abdulkadir MOMAMED, Turizm ve Seyahat Bölümü öğrencisi Türkmenistanlı Fryuza HAMRAYEVA ve Eczacılık Fakültesi öğrencisi Suriyeli Hiba ALREFANİ ile röportajlar yaparak kampüs içindeki çeşitli mekanlarda çekimlerde bulundu.

Üniversitemizde eğitim öğretim görmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren yabancı uyruklu öğrenciler, barınma, yemek, sosyal yaşam ve adaptasyon gibi konularda hiçbir sorun yaşamadıklarını belirttiler. Tek sorunlarının ailelerine olan özlemleri olduğunu belirten yabancı uyruklu öğrenciler, üniversitemizde olmanın bir ayrıcalık olduğunun ve bunun gururunu yaşadıklarını söylediler.

Üniversitemizde öğrenim gören diğer uluslararası üniversite öğrencileri ile de bir araya gelen ekip, iki gün süren çekimlerin ikinci gününde adı geçen uluslararası öğrenciler ile birlikte Adıyaman’ın çeşitli tarihi ve turistik bölgelerinden görüntüler aldılar.