Prof. Dr. AVŞAR: “Aslolan Kirlenmemek ve Kirletmemektir”

12.5.2016

Üniversitemiz Çevre Topluluğu tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Çevre Mühendisliğinde Temiz Üretim Uygulamaları” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit TEMİR, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay DERE, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Web TV’sinden canlı olarak yayınlanan konferans Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar AVŞAR’ın özgeçmişinin okunmasıyla başladı.

Daha sonra bir sunum yapan Prof. Dr. AVŞAR sözlerine "neden kirlendik?" sorusu ile başladı. Önce kirlettiğimizi ve bunları ifade etmek için sonra da isim koyduğumuzu belirten Prof. Dr. AVŞAR ardından da oluşan kirliği temizlemek ve atıkları bertaraf etmek için de uğraştığımızı söyledi. Ancak temiz üretim gerçekleştirebilsek veya hiç atık oluşturmasak temizlemek zorunda da kalmayacağımızı dile getiren Prof. Dr. AVŞAR böylece daha az masraf ile dünyayı koruyabileceğimizi söyleyerek temiz üretimin çevre mühendisliği ile ilişkisine değindi. Temiz üretimi tanımlamadan önce atık oluşum kaynağı olarak endüstriyi iyi tanımak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. AVŞAR temiz üretim için bir endüstri prosesinde hangi işlemlerin olduğunun, ne türden atıklar oluştuğunun ve hangi miktarda atık çıktığının ortaya konulmasının anahtar rol oynadığını belirtti. Üretim prosesleri hakkında tablolar ile bilgi veren Prof. Dr. AVŞAR atığı, herhangi bir faaliyet sonucunda oluşan, çevreye atılan veya bırakılan herhangi bir madde olarak tanımlayarak atık yönetimindeki amaçları ortaya koydu. Kirlilik önleme veya temiz üretimin hayatımıza nasıl girdiğini anlatan Prof. Dr. AVŞAR temiz üretimi tanımlayarak çevre yönetim sisteminin zamanla gelişimini tablolar aracılıyla anlattı. Temiz üretimde nerelerden faydalanacağımız konusunda bilgi veren Prof. Dr. AVŞAR bu alanla ilgili çalışan uluslararası kuruluşları açıkladı. Temiz üretimin, üretim süreçlerine, ürünlere ve hizmetlere uygulanan önleyici ve bütünleşik bir çevre stratejisinin sürekli ve düzenli uygulanmasını, doğal kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını, bu sırada oluşan atıkların ve kirliliğin ve bunların insan sağlığına olan olası risklerinin azaltılmasını ve çevresel problemleri üretim sürecinin sonunda değil üretim sürecinin kaynağında çözmeyi hedefleyen bir süreci ifade ettiğini dile getiren Prof. Dr. AVŞAR üretim, ürünler ve sağlanan hizmetler açısından temiz üretim uygulamaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra temiz üretimde sürdürülebilirliği ele alan Prof. Dr. AVŞAR temiz üretimin araç ve metotlarını anlattı. Konferansın sonunda karbon ayak izi ve karbon ticareti üzerinde duran ve “Aslolan kirlenmemek ve kirletmemektir” diyen Prof. Dr. AVŞAR konuşmasını “Sahip olduğunuz her cevap, büyük değişim için anlamlıdır ve heyecan vericidir” sözüyle bitirdi.