Ödül Töreni: Adıyaman Üniversitesi Diploması, Avrupa Üniversitesi Diploması İle Denk

24.12.2014

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile birlikte YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. ÇALIŞ, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş GÜNAY, Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Mesut KAMİLOĞLU ve AB Delegasyonu 1. Müsteşar’ı Mr. François BEGEOT’un da katıldığı Diploma Eki Etiketi Takdim Töreninde, Üniversitemiz, diğer yükseköğretim kurumları ile birlikte Diploma Eki Etiketi Belgesini aldı. Belge, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’ye teslim edildi.

“Dünya Üniversitesi” olma yolunda emin adımlarla yürüyen Üniversitemiz, “Diploma Eki Etiketi” Almaya Hak Kazandı.

Diploma Eki Etiketi almaya hak kazanan yükseköğretim kurumlarının belgeleri, Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen bir törenle üniversite rektörlerine takdim edildi.

Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi, yükseköğretim kurumlarının 2013 başvurularının değerlendirilmesini tamamladı ve 36 üniversiteye Diploma Eki Etiketi verdi.

Avrupa Komisyonu’nun diploma eki uygulamalarını mükemmellik düzeyinde hayata geçiren Avrupa Üniversitelerine vermiş olduğu “Diploma Eki Etiketi” ödülü için Üniversitemizin daha önce yapmış olduğu başvurusu, Komisyon’un yaptığı değerlendirme sonucunda kabul edilmiş ve Üniversitemiz Diploma Eki Etiketi almaya layık görülmüştü.

Ülkemizdeki üniversitelerden 2010 yılında 4’ü, 2011 yılında 14’ü, 2012 19’u ve 2013 yılında 29’u bu belgeyi almaya hak kazanırken Üniversitemizde bu üniversitelerin arasına girmiştir. Yurtdışında daha kolay anlaşılabilen bir diploma olması, öğrencinin akademik gelişimi ve öğrenimi boyunca kazandığı yeterliliklerinin kusursuz bir tanımını içermesi, öğrencinin başarı ve yeterliliklerinin tarafsız bir ifadesi olması, iş imkânlarına veya ileri seviyedeki yurt dışı eğitim olanaklarına daha kolay erişim sağlaması ve istihdam edilebilmeyi desteklemesi gibi faydaları bulunan Diploma Eki’ni Üniversitemiz 2013-2014 mezuniyet yılından itibaren mezunlarımıza verilen diplomayla birlikte verecektir. Avrupa Birliği Komisyonu onaylı olan bu belgeleri alan öğrencilerimiz Avrupa Birliği (AB) Eğitim Alanı olan 47 ülkede iş başvurusunda bulunabilecektir. Bu belge Üniversitemize de bir takım faydalar sağlarken şu anda Üniversitemizde uygulanmakta olan Bologna Süreci’ne de destek olacaktır. 8 bölümden oluşan Diploma Eki sürekli değişikliğe uğrayan eğitim sistemlerinin ve öğrenci başarı değerlendirme tarzlarının oluşturduğu hataların önüne geçmesi, küresel bir sorun haline gelen öğrencilerin yeti ve becerilerinin adil değerlendirilmesinin sağlanması ve orijinal diploma ve diğer belgelerin kendi başlarına yeterli bilgiyi arz etmemesi, ayrıntılı ek açıklama tedarik etmeden bir diplomanın düzey ve işlevini kabul ettirmenin güç olması açısından gereklilik arz etmektedir. Bundan sonra Üniversitemizde öğrencilerine vereceği diploma ekiyle bu problemlerini çözmüş ve öğrencilerinin önünü açmış olacaktır.

Konu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ şunları söyledi: “Üniversitemiz, Ülkemizin önde gelen üniversitelerinin de aralarında bulunduğu prestijli belge niteliği taşıyan Diploma Eki Etiketi’ni alan üniversiteler grubunda yer aldı. Birçok alanda başarılara imza atan Üniversitemiz, “Dünya Üniversitesi” olma yolunda emin adımlarla yürümektedir.

Diploma Eki Etiketi, öğrencilerin diplomalarına ek olarak verilen tamamlayıcı bir belge olup, Türkiye’de ve Avrupa’da uluslararası akademik ve mesleki tanınırlığı sağlamaktadır. Böylece mezunlarımız diplomaları ve bu belge ile birlikte AB Eğitim Alanı’nda olan 47 ülkede doğrudan iş başvurusu yapabilecekler.

Bu süreçteki yoğun çabaları için Bologna Koordinatörlüğü ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı başta olmak üzere Bologna Süreci uyum çalışmalarına destek sağlayan değerli öğretim elemanları ve idari personelimize teşekkür ederim. “