İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden Üniversitemiz Öğrencilerine Eğitim

9.10.2017

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği programında yürütülmekte olan Çevre Mühendisliği Uygulamaları dersi kapsamında İlimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü çalışanları tarafından dersi alan Çevre Mühendisliği öğrencilerine eğitim verildi.

Dersin öğretim üyesi olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ile Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kâmil VARINCA ve Bölüm öğretim üyelerinin hazır bulunduğu derse; İlimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulkadir KANDEMİR, Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa ALTUĞ, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Alaattin KOCA, Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Abdulgani ADIYAMAN, Müdürlük çalışanları Çevre Mühendisi Nagihan KARADAĞ, Çevre Mühendisi Deniz ORHAN, Çevre Mühendisi Tuba BİÇER, Çevre Mühendisi Ömer YÜCEL ve Tekniker Mahmut EKİNCİ misafir oldular. Derse ayrıca Uygulamalı Mühendislik Eğitimi (UME) kapsamında İlimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çalışan Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Neslihan KARADAŞ ve Aynur ÇOBAN da katıldı.

Ders kapsamında öğrencilere hitap eden Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ, öğrencilere mevzuatı en iyi şekilde bilmeleri ve gelişime açık insanlar olmaları yönünde telkinlerde bulunurken derse katkılarından dolayı başta Çevre ve Şehircilik İl Müdür Abdulkadir KANDEMİR olmak üzere Müdürlük çalışanlarına teşekkür etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Albulkadir KANDEMİR ise kendilerine bu fırsatı veren Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ'ye teşekkür ederek seneler sonra yeniden Üniversite dersliğinde olmanın heyecanı ve sevincini yaşadığını söyledi. İl Müdürü KANDEMİR öğrencilere hitabında; "İyi birer Mühendis olmak zorundasınız. Farkınızı ancak kalitenizle ortaya koyabilirsiniz. İşinize, çalışma alanınıza hakimiyetiniz size verilecek kıymeti belirler. Aranan, vazgeçilmez bir mühendis olmanız için de çok çalışmalı ve kendinizi güncel tutmalısınız." dedi.

Ardından Çevre Mühendisi Nagihan KARADAĞ, ÇED Süreci ve İl Müdürlüğünde yapılan çalışmalar ile ilimizdeki ÇED kapsamında yer alan faaliyetlerden; Çevre Mühendisi Deniz ORHAN, Çevre Lisansı ve İzinleri Süreci ile İlimizde yürütülmekte olan faaliyetlere ilişkin çevre lisans ve izinlerinden; Şube Müdürü Çevre Mühendisi Abdulgani ADIYAMAN ise, Çevre Yönetimi ve Denetimi işleri ile İlimizde bu kapsamda yapılan çalışmalardan bahseden sunum yaptı. Sunumların ardından ise öğrencilerin sorularını cevapladılar.

Ders hakkında açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, "Kalite Yönetim Sistemini uygulayan ve ISO 9001 Kalite Belgesi olan bir Üniversite olarak eğitimde de sürekli iyileştirmeler yapıyoruz. Bu kapsamda eğitim programlarımızı ve müfredatlarımızı her yıl gözden geçirerek günün şartlarına ve gerekliliğine uygun olarak güncelliyoruz. Mesela Mühendislik Fakültemizde önce stajların süresini artırmıştık. Daha sonra öğrencilerin teorik bilgilerini daha mezun olmadan pratiğe dökebilmeleri, belki daha mezun olmadan iş bulmaları için UME diye kısalttığımız Uygulamalı Mühendislik Eğitimini uygulamaya başladık. Böylece öğrencilerimiz 4. sınıfın ikinci döneminde çalışmak üzere işyerlerine gidiyorlar. Birçoğu gittikleri işyerlerinde mezun olunca da devam ediyor, çalışıyorlar. Böylece öğrencilerimize hem 3 buçuk yılda mezun olmaları hem de daha mezun olmadan iş bulmaları fırsatını veriyoruz. Yani aslında Hükûmetin başlatmış olduğu istihdam seferliğine biz de olumlu katkıda bulunuyoruz. YÖK de bu uygulamanın faydalı olduğunu gördü ve tüm Üniversitelere yazı yazarak UME'yi onlara da tavsiye etti. Mesela, Çevre Mühendisliği Bölümümüz UME'yi uygulayan ilk ve tek Çevre Mühendisliği Bölümüdür. Bu sene de yine müfredat güncellemesi ile Çevre Mühendisliği Bölümümüzde pratik uygulama ders saatlerini artırdık. Şimdi verdiğimiz bu Çevre Mühendisliği Uygulamaları dersini de müfredata yeni ekledik. Bu derste amacımız alanında uzman kişileri misafir ederek öğrencilerimize tecrübe aktarımını gerçekleştirmek. Öğrencilerimizin mezun olduklarında nerelerde, nasıl çalışabileceklerini oralarda çalışan kişilerden bizzat dinlemelerini sağlamaya çalışıyoruz. Böyle bir uygulama da zannediyorum Üniversiteler için yeni bir uygulama olsa gerek. Eğitim kalitemizi artırmak için sürekli kafa yoruyoruz. Öğrencilerimizin faydasına olacak şekilde bu yeniliklere sürekli yenilerini de eklemeye gayret ediyoruz." dedi.