Enerji Verimliliği

10.5.2016

Üniversitemiz Çevre Topluluğu tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Enerji Verimliliği” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit TEMİR, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tanju TEKER, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP, akademik ve idari çalışanlar, öğrenciler ve orta öğretim kurumunda öğrenim gören öğrenciler katıldı.

Konferansta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL “Enerji Verimliliği” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Yer yer katılımcılara sorular soran ŞENEL, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hakkında bilgi verdi. Enerjide giderek artan açığa değinen ŞENEL toplam cari açığın 48,9 milyar dolar olduğunu ve yıllık enerji ithalatının 60,1 milyar dolar olduğunu söyleyerek enerji ithal etmesek 11 milyar dolar kârda olacağımızı kaydetti. Ardından enerji kaynakları hakkında bilgi veren ŞENEL bu kaynakları fosil yakıtlar, nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği olarak gruplandırdı. ŞENEL, verimli kullanılan enerjinin en önemli ve ucuz enerji kaynağı olduğunu ifade etti. ŞENEL daha sonra küresel enerji sorunları ve temiz enerjiyi zorunlu kılan faktörler, birincil enerji kaynakları ve sakıncaları, hidrojen yakıt uygulamaları, Türkiye rüzgâr enerjisi ve rüzgâr hızı dağılımı, güneş enerji potansiyelimiz, doğal gazın erişimleri, Dünya’da artan enerji ihtiyacı, enerji yoksulluğu, enerji verimliliği ve tasarruf, verimlilik kriteri, enerji yoğunluğu ve konutlardaki enerji tüketimi üzerinde durdu.

Konferansın sonunda Üniversitemiz Rektörü bir konuşma gerçekleştirerek konuşmalarından dolayı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL’e teşekkür etti. Ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL’e; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit TEMİR, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP'e; Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih TUFANER ise Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN'a adlarına dikilmiş olan "Fidan Sertifika"larını hediye etti.

Konferansın ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL Üniversitemiz Onur Defteri’ni imzaladı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. GÖNÜLLÜ de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek ŞENEL’e Adıyaman’ın tarihi ve turistik yeri Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.

Ziyaretin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP ve Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN ile birlikte Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Seramik Atölyesi, MİNYAMAN ve Adıyaman Evi’ni gezerek Üniversitemizden ayrıldı.