Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama

11.5.2016

Üniversitemiz Çevre Topluluğu tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tanju TEKER, Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yaşar İNCEYOL, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer APAYDIN ve Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun BALIK ŞANLI’nın konuşmacı olduğu konferansın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ bir konuşma gerçekleştirerek konuşmacılara teşekkür etti.

Konferans öncesinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret eden Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer APAYDIN ve Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun BALIK ŞANLI Üniversitemizde bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. GÖNÜLLÜ ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Doç. Dr. APAYDIN ve Doç. Dr. ŞANLI’ya teşekkür etti.

Konferansta bir sunum gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer APAYDIN Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) beklentileri ve gereksinimleri anlatarak sözlerine başladı. Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) tanımını yapan Doç. Dr. APAYDIN Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile ilgili terimlere değinerek vektör veri, raster veri ve veri kaynakları hakkında bilgi verdi. Ardından Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) çalışma prensiplerini, temel işlevlerini anlatan ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) örnekler veren Doç. Dr. APAYDIN Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımları, kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. APAYDIN konuşmasının sonunda örnek çalışmaları anlatarak katı atık toplama işlemi güzergahı üzerinden CBS tabanlı optimizasyon örnekleri verdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun BALIK ŞANLI ise yaptığı sunumda Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) temel kavramlarını açıklayarak sözlerine başladı. Uzaktan algılamanın avantajlarını, bileşenlerini anlatan Doç. Dr. ŞANLI verinin elde edilmesi, verinin işlenmesi ve yansıması üzerinde durdu. Ardından elektromanyetik enerjiyi anlatan Doç. Dr. ŞANLI enerji-nesne ilişkisine, elektromanyetik enerji-atmosfer etkileşimi, saçılma-yansıma ve yutulma konularına değindi. Daha sonra elektromanyetik enerji-yeryüzü cisimleri etkileşimini dile getiren Doç. Dr. ŞANLI verilerin elde edilmesi, aktif ve pasif uzaktan algılama, algılama sistemleri, elektromanyetik spektrum, uydu sistemleri, teknolojik gelişmeler ile mevcut uydu sistemlerini açıkladı. Doç. Dr. ŞANLI uydu sistemlerinde görüntü işleme, sınıflandırma ve uydu sistemlerinin kullanım alanlarını belirtirken konuşmasının sonunda çalışma alanlarından söz etti.

Konferansın sonunda kısa bir konuşma gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ konuşmalarından dolayı Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer APAYDIN ve Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Balık ŞANLI’ya teşekkür ederek verimli bir konferans olduğunu söyledi.