Adıyamanlı Arı Yetiştiricileri ADYÜ FM’de Adıyaman Balını Konuştu

5.10.2017

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÖZTÜRK, Başkan Yardımcısı Salih KAYA ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman ÖZDEMİR Adıyaman Üniversitesi Radyosu ADYÜ FM’de Hakan ÇALIŞKAN’ın sunduğu 25. Kare adlı programın konuğu oldular.

Adıyaman’daki bal üretimi, arıcılık ve Adıyaman Üniversitesinin bal üretimine katkısının konuşulduğu programda önemli açıklamalar yapıldı. Arıcılığın dünü, bugünü, sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu programda dinleyicilere önemli bilgiler aktarıldı.

Başkan ÖZTÜRK: "Arıcılık Adıyaman’da Akademik Desteklerle Daha İyi Yerlere Gelecek"

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÖZTÜRK, arıcılığın ilimizde her geçen gün biraz daha geliştiğini belirterek, akademik desteklerle daha iyi yerlere gelinebileceğini söyledi. Başkan ÖZTÜRK; "Adıyaman ne Karadeniz gibi nemlidir, ne de Güney illerimizdeki gibi çöl fırtınalarından etkilenen bir ildir. Rakımı çok yüksek değil. Dolayısıyla biz bu dezavantajlı durumlardan dolayı daha avantajlıyız. Şu üç şey zararlıdır; yağış, toz fırtınası ve nem. Bu hususta şanslıyız ve kaliteli bal alıyoruz. Cenab’ı Hakkın vergisidir bu. Arı yetiştiricilerinin de sayısı artmaya başladı. Nedeni şudur; biz bu birliği 25 kişi ile kurduk şu an 1200 kişi üyemiz var. Kayıtsız kişiler de var tabi. En az 30 kovan olması lazım üyemiz olması için. İşletme numarası olmayanlar kayıt yaptıramıyor. Bu sene her kovandan ortalama 15 kilo aldık. Hedefimiz daha fazla almaktır. Arıcılık yapmak isteyen vatandaşlar gelip bizden fikir alabilirler. Biz OSB’de kırsal kalkınma projesi kapsamında 1200 metrekare kapalı alan yaptık. O 600 bin liralık bir projeydi. (Adıyaman Altın Geven) markası ile markalaştık ve dolum tesisini kurduk. Arının gitmemesi için gevene daha sağlam girebilmesi için çalışıyoruz. Son olarak şunu söylüyoruz kuvvetli vücutta kuvvetli iman olur. Bu nedenle dünyanın birinci kalite balını insanımız için alıyoruz.” dedi.

Başkan Yardımcısı Salih KAYA: "Doğru Bildiğimiz Yanlışları Gördük"

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih KAYA ise üniversitemizde gerçekleştirilen çalıştayın Adıyaman’daki bal üreticileri için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Eğitimin ardından doğru bildikleri birçok yanlıştan döndüklerini belirten Başkan Yardımcısı KAYA; "Özellikle üniversitemizde yapılan çalıştay çok faydalı oldu. Bizlerin teknik anlamda eksiğimiz vardı. Teknik anlamda akademisyenler bizleri bilgilendirince bizler doğru bildiğimiz yanlışlardan döndük. Biz balcılar için helal çok önemlidir. Gerçek bal gibi yutturulan sahte ballar var. Glikoz katılan bal donmaz. Donmayan bal, bal değildir. Ondan dolayı vatandaş diyor ki ben balı aldım dondu. Bu yanlış bir kanıdır. Şunu belirteyim ki balımızı tanıtmak için bize teklif geldi. Dünyaya tanıtalım dediler. Yani doğru yolla ilerleyince başarıya ulaşıyoruz. Vatandaş balı tanıdıkları bildikleri yerden alsın ki hesap sorabilsinler. Balda şifa vardır. Ancak art niyetli insanlar bunu zehir haline getirebiliyor. Biz vatandaşın menfaati için çalışıyoruz. 5 liraya 10 liraya bakmayın. Sıhhat önemlidir. Bu nedenle orijinal bal alın. Bal dolapta saklanmaz. Satın alan, oda sıcaklığında almalıdır. Sıcak yerde olmasının sakıncası yoktur. Dolaba konulursa ahengi gidiyor nem aldığı için." dedi.

Yönetim Kurulu Üyesi Osman ÖZDEMİR: "Bal Ormanları Projesinin Hayata Geçmesi Gerekiyor"

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman ÖZDEMİR, Adıyaman’da bal ormanlarının kurulması halinde arıcılık ve bal üretimi anlamında milat kabul edilecek nitelikte gelişmeler yaşanacağını belirterek "Bal ormanları projesinin hayata geçmesi gerekiyor. Nerede hazine arazisi varsa oralara bal ormanları dikilmelidir. Özellikle Akasya ağacı boşluğumuz var. Eğer Adıyaman’da organik arıcılığı bir yere getirmek istiyorsak bal ormanları kurulmalıdır. Organiği istenen şekilde yürütebilmek için çiçekli ağaçlardan oluşan, akasya, ıhlamur, alıç, iğde gibi ağaçları barındıran bal ormanları şarttır. Evet, çam güzeldir ama eksiğimiz var. Bize ağaç diksinler yeter. Bu işlerde danışmanlık ve rehberlik üniversitenin işidir. Hangi çiçek ne zaman açar, boşluğu hangi bitki doldurur akademisyenler bilir.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ’ye Teşekkür

Radyo programının ardından söz alan konuklar, Adıyaman’daki arıcılık, bal üretimi ve analizler gibi konularda desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’ye teşekkür ettiler.

Görünütülenme Sayısı: 428