Çevre ve Sofrada Sıfır Artık

10.5.2016

Üniversitemiz Çevre Topluluğu tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Çevre ve Sofrada Sıfır Artık” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL, Adıyaman Askerlik Şube Başkanı Albay Davut KULALAR, TPAO Bölge Müdür Yardımcısı Bedih GÜMÜŞ, SAFVANDER Başkanı Dr. Sadık ÇAĞ, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Çevre Topluluğu Başkanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Kübra DAĞ yaptı. Konferansın ilk konuşmasını Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN yaparken ikinci konuşmayı Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP yaptı.

Av. Muzaffer ÖZCAN “Çevre Anlayışımız” adlı yaptığı sunuma çalışma alanının çevre hukuku olduğu söyleyerek başladı. Ardından dünyaca kabul edilen çevre problemlerine değinen Av. ÖZCAN bu problemleri tek tek ele alarak inceledi. Çevre kirliliği, küresel ısınma, aşırı nüfus, doğal kaynakların tükenmesi, iklim değişikliği gibi çevre problemlerine değinen Av. ÖZCAN bunlara ÇEKÜD olarak iki madde de kendilerinin eklediğini ve bu maddelerin israf ve insafsızlık olduğunu vurguladı. Daha sonra ÇEKÜD hakkında bilgi veren Av. ÖZCAN derneğin 1999 yılında kurulduğunu, 81 ilde hizmet verdiğini, 8 yurtdışı danışmalığının olduğunu, binlerce gönüllüsünün bulunduğunu ve kamu yararına çalışan dernek statüsünde olduğunu söyledi. "Çevre nedir?" sorusu üzerinde duran Av. ÖZCAN çevrenin canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam olarak tanımladı. "Ahlak nedir?" sorusu üzerinde de duran Av. ÖZCAN bir konu hakkında vicdan ne der, ahlak ne der, hukuk ne der soruları sorulması gerektiğini vurguladı. Av. ÖZCAN konuşmasının sonunda çevre hukukla mı ahlakla mı korunur problemine çözüm arayarak çevreyi en çok kirleten ülkeler tablosunu dinleyicilerin dikkatine sundu.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP yaptığı sunumuna çevreyi "organizmaların yaşamları üzerinde etkili olan bütün faktörler" olarak tanımlayarak başladı. "Çevre neden önemli?" sorusu üzerinde duran Prof. Dr. ALP çevreyi korumanın kendini, geleceğini korumak olduğunu söyledi. Katılımcılara "bize sunulan nimetlerin kıymetini biliyor muyuz?" sorunu soran Prof. Dr. ALP "bu nimetleri yerinde tüketerek doğaya saygı gösteriyor muyuz?" dedi. Çevre fotoğrafları ile sunumuna devam eden Prof. Dr. ALP bir dede torun hikâyesi anlatarak geleceğe temiz bir çevre bırakılması gerektiğini vurguladı. Dünyada aşırı atık, kirlilik, çöp dağları sizce neden oluyor, olabilir, ne dersiniz problemi üzerinde duran Prof. Dr. ALP israfın nedenlerini açıkladı. Eğitimsizliğin, düşük kalitede üretimin, lüks özentisinin, gösterişin, modanın ve algı yoluyla ihtiyaç oluşturmanın israfa yol açtığını belirten Prof. Dr. ALP israfı "başkasının hakkını kendi namına kullanmak" olarak tanımladı. Çeşitli fotoğraflarla israf üzerinde konuşan Prof. Dr. ALP, israf türlerini ve neleri israf ettiğimizi açıkladı. En çok ekmeğin, yemeğin, kağıdın, enerjinin, suyun ve zamanın israf edildiğini ifade eden Prof. Dr. ALP, Türkiye’de her yıl 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını söyledi. Konuşmasının sonunda "insanlık neden yardım etmekten uzak durur?" problemi üzerinde duran Prof. Dr. ALP, "israf etme, ikram et" diyerek sözlerine son verdi.

Konferansın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ bir konuşma gerçekleştirerek konuşmalarından dolayı Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP’e teşekkür etti.

Konferansın ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret eden Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP Üniversitemiz Onur Defteri’ni imzaladı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. GÖNÜLLÜ de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Prof. Dr. ALP’e Adıyaman’ın tarihi ve turistik yeri Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP ve Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL ile birlikte Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Seramik Atölyesi, MİNYAMAN ve Adıyaman Evi’ni gezdikten sonra Üniversitemizden ayrıldılar.